Prameny a studie 47. Cukrovarnictví, cukrovary a cukrovarníci
Vyprodáno. Publikaci si můžete stáhnout níže na stránce.
Obsah čísla:
| Několik slov úvodem | |
| František Dudek: | Zamyšlení: Fenomén cukru jako „bílého zlata“ v českých zemích (do roku 1938) |
| Karel Duffek: | Zamyšlení: Český cukrovarnický průmysl – historie a současnost |
| Jaroslav Gebler: | Významné aktivity v cukrovarnictví na území dnešní ČR |
| Jiří Šouša: | K interakci českých bank a cukrovarnictví v závěrečných decenniích 19. a v první polovině 20. století |
| Luděk Beneš: | Šlechtické a rolnické cukrovary na Mladoboleslavsku a jejich představitelé |
| František Čapka: | K počátkům Stoupalova cukrovarnického koncernu na Moravě |
| Lubomír Slezák: | Moravský cukrovarnický podnikatel Jan Vaca |
| Martin Vostřel: | Matěj Valtera – příběh největšího českého cukrovarníka přelomu století |
| Ladislav Jouza – Miroslava Jouzová: | Wiesnerové a průmysl cukrovarnický |
| Jan Hozák: | Proměny cukrovaru v Mnichově Hradišti aneb nekrolog za jednu fabriku |
| Adéla Jůnová Macková: | Československé cukrovary a cukrovarníci v Íránu ve třicátých letech 20. století |
| Pavel Kadlec: | Historie vysokoškolské výuky cukrovarnictví |
| Kamila Mádrová: | Cukrovarnictví a česká polytechnika ve druhé polovině 19. století |
| Karel Duffek: | Historie cukrovarnického výzkumu v českých zemích |
| František Dudek: | Cukrovarnictví v českých zemích do roku 1918 z hlediska ekonomických pozic a kapitálových investic |
| Bohumír Smutný: | Brněnští vlnařští podnikatelé a jejich podíl na rozvoji moravského cukrovarnictví (Offermann, Skene, Schoeller, Skutezky a další) |
| Šárka Steinová: | Společnost cukrovarů pro Čechy a Moravu (1897) 1919–1948 |
| Michal Plavec: | Hanuš Karlík versus Jan Baptista Nebeský. Spor ohledně modernizace nymburského cukrovaru v roce 1886 |
| Michael Viktořík: | Litovelský cukrovar – příspěvek k dějinám významného moravského podniku |
| Hana Stoklasová: | Konec cukrovaru v Hrochově Týnci očima jeho zaměstnanců |
| Klára Linhartová: | Cukrovar Ovčáry |
| Hynek Stříteský – Zdeněk Vácha – Petra Váchová: | Vývoj cukrovarnického průmyslu obrazem: ukázky z archivních fondů a sbírek Národního technického muzea |
| Ľudovít Hallon – Miroslav Saboľ: | Cukrovarníctvo na Slovensku |
| Vlastimil Málek: | Zakládání cukrovarů v Čechách po roce 1848 a problémy, s nimiž se musely závody vyrovnávat v 50. letech 19. století |
| Linda Mašková: | Stavebně architektonický vývoj cukrovarů |
| Kateřina Pánková: | Srovnání cukrovarnických a pivovarnických kartelů v českých zemích na přelomu 19. a 20. století |
| Michal Novotný: | Rodina Beniesů a jejich cukrovarnické impérium |
| Miloš Hořejš: | „Šlechtický versus rolnický.“ Vzestupy a pády šlechtického podnikání v cukrovarnictví na příkladu Colloredo-Mannsfeldského cukrovaru v Opočně a Schlikovského cukrovaru v Kopidlně |
DOKUMENTY
| Jaroslav Bartošek: | Výstavba českých cukrovarů ve světě v druhé polovině dvacátého století. Jak jsem ji viděl a prožil jako přímý účastník |