Okurková sezóna? Ano, prosím. Nová výstava v Národním zemědělském muzeu ve Valticích představí různé způsoby zpracování ovoce a zeleniny

Datum vydání: 27. 6. 2025

Vzpomínáte na prázdniny u babičky, na zavařování marmelád a okurek, lisování ovocných šťáv, vůni sušeného ovoce? V Národním zemědělském muzeu ve Valticích se od 1. července představí nová výstava, která připomene tradiční i méně známé způsoby zpracování ovoce a zeleniny. K výstavě vychází katalog Předměty ke zpracování ovoce a zeleniny ve sbírce Národního zemědělského muzea.

Vaření marmelády, lisování ovocných šťáv, zavařování kompotů, nakládání a kvašení zeleniny, sušení ovoce nebo pálení alkoholu, to jsou ty tradiční a známé způsoby, které si asi vyzkoušel každý, kdo má zahrádku nebo v dětství na prázdninových pobytech na venkově. Jaké metody a předměty ke zpracování ovoce a zeleniny ale používali naši předkové?

„Na výstavě se návštěvníci například dozvědí, že ovoce se před lisováním nejprve drtilo, seznámí se s postupem při pálení slivovice a vyzkouší si, jak se skládají okurky do zavařovací sklenice tak, aby v ní zůstalo co nejméně volného místa,“ zve na letní výstavu Vilém Křeček, ředitel pobočky Národního zemědělského muzea ve Valticích.

Vůbec nejstarší doklady o zpracování ovoce a zeleniny pocházejí ze starověku, ovoce se sušilo již ve starém Egyptě nebo Mezopotámii, techniku znali v dnešním Turecku, Arménii nebo na Kavkaze. Nejstarší informace o výrobě marmelády máme ze starověkého Řecka a Říma. Římané také znali konzervaci zelí mléčným kvašením. Znalost kysání zelí přinesli do střední Evropy staří Slované, kysané zelí bylo a dosud je oblíbené na území dnešního Slovenska, Polska, Německa i Rakouska.

Vystaveny budou historické předměty a pomůcky ke zpracování ovoce a zeleniny, některé budou k vidění úplně poprvé. Například tradiční „pálenice“, tedy destilační aparát na pálenku, který pochází z Beskyd nebo dřevěný lis na ovoce, který vypadá jako maketa vřetenového lisu na hrozny, ale slouží k lisování jablek. Pochází z obce Dlouhomilov a je datován do roku 1860.

Termín konání výstavy: od 1. července do 12. října 2025.

Vstupné: základní vstupné dospělé 150 korun, snížené (studenti, senioři) 80 korun, děti od 3 do 18 let mají vstup zdarma. Vstup pro děti a mládež do 18 let zdarma platí do všech expozic a výstav muzea.

Poslední prohlídka vždy 30 minut před zavřením muzea.

Vstupenka do zámku Valtice (na prohlídky: Hlavní reprezentační okruh, Knížecí byt) platí i pro vstup do muzea.

Kontakt pro média:
Tereza Plavecká – tisková mluvčí
Tel.: +420601065460
tiskove@nzm.cz
www.nzm.czfacebookXinstagram

 

 




Fotoalbum

Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.