OPOMÍJENÉ POKLADY KOLEM NÁS: Semena a mikroorganismy
Zapomeňte na zlato a drahé kameny – skutečným bohatstvím je pestrý život kolem nás, viditelný i neviditelný. Na naší přednášce se dozvíte, čím přispívá rozmanitost rostlin a mikroogranismů k bohatství naší společnosti.
Za poklady, které máme doslova pod nohama vás zavede Petr Lenoch (Tým genové banky)
Čas přednášky: 20:30-21:00 v Objevovně ve 2. patře
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i.
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu (angl. Czech Agrifood Research Center – CARC) je veřejná výzkumná instituce zřízená Ministerstvem zemědělství ČR. Vznikla k 1. 1. 2025 na půdorysu Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. (VÚRV – mateřská organizace) začleněním Výzkumného ústavu zemědělské techniky, v. v. i. (VÚZT) a Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v. v. i. (VÚPP), které sloučením zanikly.
Do společného centra se tímto krokem koncentrovalo široké spektrum odborných činností v oblasti zemědělských a potravinářských věd, a to od problematiky hospodaření na půdě, genetiky, šlechtění a ochrany plodin přes zemědělskou techniku až po bezpečnost a produkci potravin.
Vznikem CARC se otevřely příležitosti pro komplexnější a efektivnější výzkum a snadnější přenos poznatků v zemědělských, potravinářských, environmentálních a technických vědách a v souvisejících oborech.