ZEMĚDĚLSKÁ DATA – SKRYTÉ BOHATSTVÍ. Přijďte zjistit, jak digitální revoluce proměňuje jedno z nejstarších lidských povolání.
Víte, co všechno se skrývá za pěstováním plodin nebo péčí o půdu? V dnešní době už nestačí jen zkušenosti a tradice – zemědělství se stále více opírá o data. Ukážeme vám, jak se z čísel, senzorů a satelitních snímků stává nové bohatství venkova. Prozkoumejte, jak:
- Satelitní snímky pomáhají sledovat zdraví plodin v reálném čase;
- Senzory měří vlhkost, teplotu a živiny pro přesné časování opatření.;
- Drony a GPS technologie mění způsob, jak se to rozhoduje.
Přijďte zjistit, jak digitální revoluce proměňuje jedno z nejstarších lidských povolání.
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i.
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu (angl. Czech Agrifood Research Center – CARC) je veřejná výzkumná instituce zřízená Ministerstvem zemědělství ČR. Vznikla k 1. 1. 2025 na půdorysu Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. (VÚRV – mateřská organizace) začleněním Výzkumného ústavu zemědělské techniky, v. v. i. (VÚZT) a Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v. v. i. (VÚPP), které sloučením zanikly.
Do společného centra se tímto krokem koncentrovalo široké spektrum odborných činností v oblasti zemědělských a potravinářských věd, a to od problematiky hospodaření na půdě, genetiky, šlechtění a ochrany plodin, přes zemědělskou techniku až po bezpečnost a produkci potravin.
Vznikem CARC se otevřely příležitosti pro komplexnější a efektivnější výzkum a snadnější přenos poznatků v zemědělských, potravinářských, environmentálních a technických vědách a v souvisejících oborech.