POKLADY Z ODPADKOVÉHO KOŠE. Naučíme vás třídit odpad a řekneme vám proč to dělat.
Zjistíte, jak se různé materiály v přírodě rozkládají a proč je důležité sledovat znečištění těžkými kovy. Seznámíme vás s biodegradabilními materiály, jejich vlastnostmi i způsoby, jak je rozlišit od nerozložitelných. Děti si vyzkouší třídění odpadu a otestují si, co patří či nepatří do kompostu.
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i.
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu (angl. Czech Agrifood Research Center – CARC) je veřejná výzkumná instituce zřízená Ministerstvem zemědělství ČR. Vznikla k 1. 1. 2025 na půdorysu Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. (VÚRV – mateřská organizace) začleněním Výzkumného ústavu zemědělské techniky, v. v. i. (VÚZT) a Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v. v. i. (VÚPP), které sloučením zanikly.
Do společného centra se tímto krokem koncentrovalo široké spektrum odborných činností v oblasti zemědělských a potravinářských věd, a to od problematiky hospodaření na půdě, genetiky, šlechtění a ochrany plodin, přes zemědělskou techniku až po bezpečnost a produkci potravin.
Vznikem CARC se otevřely příležitosti pro komplexnější a efektivnější výzkum a snadnější přenos poznatků v zemědělských, potravinářských, environmentálních a technických vědách a v souvisejících oborech.