CHUŤ: VĚDA, KTEROU NAJDETE I V KUCHYNI. Budeme se věnovat vědě, kterou snadno najdete ve vlastní kuchyni.
Svět kolem nás poskytuje bohatství chutí a dalších vjemů. Ukážeme vám, jak je možné si pohrát s chutěmi v potravinách a co všechno dokážeme vnímat s pěti základními chutěmi a ostatními smysly. Moderní poznatky nám osvětlují to, co náš jazyk dávno dovede. Budeme se věnovat vědě, kterou snadno najdete ve vlastní kuchyni.
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i.
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu (angl. Czech Agrifood Research Center – CARC) je veřejná výzkumná instituce zřízená Ministerstvem zemědělství ČR. Vznikla k 1. 1. 2025 na půdorysu Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. (VÚRV – mateřská organizace) začleněním Výzkumného ústavu zemědělské techniky, v. v. i. (VÚZT) a Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v. v. i. (VÚPP), které sloučením zanikly.
Do společného centra se tímto krokem koncentrovalo široké spektrum odborných činností v oblasti zemědělských a potravinářských věd, a to od problematiky hospodaření na půdě, genetiky, šlechtění a ochrany plodin, přes zemědělskou techniku až po bezpečnost a produkci potravin.
Vznikem CARC se otevřely příležitosti pro komplexnější a efektivnější výzkum a snadnější přenos poznatků v zemědělských, potravinářských, environmentálních a technických vědách a v souvisejících oborech.