CHMEL - ZELENÉ ZLATO. Bohatství české země s tisíciletou tradicí.
Seznamte se s chmelem, který po staletí ovlivňoval život na Žatecku a vtiskl charakter tamní krajině. Přivoňte si k tradičnímu žateckému poloranému červeňáku i k novým českým odrůdám. Dozvíte se víc o pěstování a zpracování této plodiny i o kulturní krajině Žatecka, která byla díky chmelářství zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.
Chmelařský institut s.r.o.
Chmelařský výzkum má v českém chmelařství mnohaletou tradici a významné postavení. Počátky jeho činnosti spadají do roku 1925, kdy byla v Deštnici založena zemědělská výzkumná stanice, která byla specializována na chmelařskou problematiku. Bylo to především šlechtění chmele, ale výzkum se rovněž významně uplatnil v oblasti ochrany chmele. V oblasti pěstitelských technologií se výzkum zasloužil o přestavbu na širokosponné výsadby, o uplatnění progresívních způsobů obdělávání chmelnic, o rozvoj mechanizace, sklizňové techniky a posklizňového zpracování. Mimořádná pozornost výzkumu je orientována na kvalitativní parametry českého chmele a jeho využití v pivovarnictví.