ZDRAVĚJŠÍ BAREVNÉ PŠENICE.
Barevné pšenice představují novou generaci obilovin, které díky obsahu přírodních barviv – zejména antokyanů a karotenoidů – nabízejí nejen estetickou rozmanitost, ale především zdravotní benefity. Tyto látky působí antioxidačně, podporují cévní systém, působí protizánětlivě a mohou přispívat k prevenci civilizačních onemocnění.
Přednáška představí výsledky výzkumu zaměřeného na šlechtění pšenice s obsahem bioaktivních látek, které se přirozeně vyskytují v rostlinách a mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Dozvíte se, jaké genetické mechanismy stojí za zabarvením zrna, jak se mění obsah těchto látek během zpracování (např. pečení, vaření, extruze) a jaké jsou výnosové a agronomické vlastnosti jednotlivých odrůd.
Součástí prezentace budou i poznatky z pokusů na zvířatech, které ukazují zvýšenou antioxidační kapacitu krevní plasmy po konzumaci barevné pšenice. Výzkum naznačuje, že tyto odrůdy mohou být základem pro vývoj funkčních potravin – tedy potravin s prokazatelným pozitivním účinkem na lidský organismus.
Barevné pšenice tak představují slibný směr nejen pro zemědělství, ale i pro potravinářství a výživu budoucnosti.
Pšenici mnoha barev vám představí Ing. Petr Martinek, CSc. (Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o.)
Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o.
Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o. (VUKROM.cz) je výzkumná organizace zaměřená na aplikovaný výzkum v oblasti zemědělství. Věnuje se genetice a šlechtění obilnin, testování odrůd a přípravků na ochranu rostlin, poskytuje odborné poradenství a laboratorní služby. Součástí jeho činnosti je také zemědělská prvovýroba. Ústav spolupracuje na národních i mezinárodních projektech a je členem širšího holdingu, který zahrnuje i další zemědělsky orientované společnosti.