SEMENA A MIKROORGANISMY: Málo známý poklad kolem nás.
Zapomeňte na zlato – skutečné bohatství se skrývá v rozmanitosti rostlin, zvířat a mikroorganismů, které nás obklopují. Přednáška představí, jak semena a mikroorganismy přispívají k bohatství naší společnosti – nejen jako zdroj potravy, ale i jako klíčový prvek pro výzkum, inovace a udržitelnost. Dozvíte se, jakým způsobem se genetické zdroje sbírají, uchovávají a hodnotí, jak se využívají v šlechtitelské praxi a jaký význam mají krajové odrůdy, historické genotypy či donory cenných znaků. Přednáška je určena všem, kteří se zajímají o biodiverzitu, ekologii, zemědělství a budoucnost potravinového systému.
Za poklady, které máme doslova pod nohama vás zavede Petr Lenoch (Tým genové banky)
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i.
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu (angl. Czech Agrifood Research Center – CARC) je veřejná výzkumná instituce zřízená Ministerstvem zemědělství ČR. Vznikla k 1. 1. 2025 na půdorysu Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. (VÚRV – mateřská organizace) začleněním Výzkumného ústavu zemědělské techniky, v. v. i. (VÚZT) a Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v. v. i. (VÚPP), které sloučením zanikly.
Do společného centra se tímto krokem koncentrovalo široké spektrum odborných činností v oblasti zemědělských a potravinářských věd, a to od problematiky hospodaření na půdě, genetiky, šlechtění a ochrany plodin přes zemědělskou techniku až po bezpečnost a produkci potravin.
Vznikem CARC se otevřely příležitosti pro komplexnější a efektivnější výzkum a snadnější přenos poznatků v zemědělských, potravinářských, environmentálních a technických vědách a v souvisejících oborech.