Hostince staré Opavy
František Šenk
ISBN: 978-80-88270-40-9
Praha, Národní zemědělské muzeum, s. p. o., 2025
320 Kč
Publikace nabízí pohled na dějiny Opavy z neobvyklé perspektivy, a sice prostřednictvím více než dvou set pohostinských zařízení, která v průběhu let postupně formovala každodenní i společenský život Opavanů od počátku 19. století do konce druhé světové války. Nabízí přehled provozoven, jejich lokalizaci, výčet majitelů, nabídku i dobový kontext, pojednává o proměnách legislativy, okrajově zahrnuje také vývoj živnostenského prostředí. Text doprovází bohatý obrazový materiál.
Opava měla téměř po celé sledované období, tedy od počátku 19. století do roku 1945, postavení hlavního zemského města. Tento statut mj. vytvořil předpoklady pro existenci specifické skladby obyvatel, která vyžadovala určitý životní styl. Na počátku 19. století se v tomto městě nacházely přibližně dvě desítky pohostinství, většinou se jednalo o tradiční hostince, jejichž dějiny lze sledovat až do raného novověku. Po zavedení živnostenského řádu a zrušení propinace (práva výroby a výhradního prodeje alkoholických nápojů), v druhé polovině 19. století, sledujeme prudký nárůst počtu pohostinských živností, přičemž roku 1896 se je jejich počet blížil ke dvěma stům. Lokály byly přirozeným zázemím mnoha spolků a významně se podílely na kulturním a společenském životě města, v němž přirozeně vykrystalizovala potřeba nuancované gastronomie.
Publikaci můžete zakoupit v muzejních prodejnách během jejich otevírací doby.