Jedovaté rostliny, které běžně konzumujeme


Často se setkáváme s rostlinami, které jsou jedovaté, a přesto patří mezi velmi důležitou složku lidské výživy. Nám jsou nejznámější lilek brambor, lilek rajče a fazole. V tropech je konzumace jedovatých rostlin častější, nejznámější jsou rostliny z čeledi aronovitých, jako kolokázie (taro, malanga), užovník, monstera, či z čeledi bobovitých kam patří fazole, které bychom měli konzumovat po dostatečné tepelné úpravě.

Některé rostliny nejsou přímo jedovaté, ale obsahují vyšší množství látek, ty mohou slabšímu jedinci ublížit. Měli bychom si tedy na jejich konzumaci dát pozor. K takovým patří například kiwi, ananas a především papriky rodu Capsicum chinense (pravé chilli papričky). Chilli obsahuje vysoké množství kapsaicinu, který silně dráždí sliznice. Naopak v léčitelství se často používá k tlumení chronické bolesti.


Fotoalbum

jedovatá monstera
jedovatá monstera
malaga jedovatá
malaga jedovatá

Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.