Šalvěj muškátová ⁕ Salvia sclarea
Šalvěj muškátová je impozantní dvouletá až vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Pochází z oblasti Středomoří, severní Afriky a Střední Asie. Roste na slunných, suchých a vápenitých půdách, na stráních a rumištích. V České republice se pěstuje v zahradách jako okrasná a užitková rostlina, která se snadno samovolně vysévá.
Účinky na zdraví
Léčivé účinky šalvěje muškátové jsou dány obsahem silice, jejíž součástí je především linalyl acetát, linalool a sklareol. Právě sklareol má schopnost napodobovat účinky hormonu estrogenu v těle, což ze šalvěje činí klíčovou bylinu pro hormonální rovnováhu. Je často označována jako „ženský olej“ a je velmi účinná při mírnění příznaků premenstruačního syndromu, jako jsou bolestivé křeče, změny nálad a podrážděnost. Pomáhá také při problémech s menopauzou, včetně návalů horka a nočního pocení. Kvůli těmto účinkům by se ale neměla používat v těhotenství (může způsobit stahy dělohy) a je třeba opatrnosti i při hormonální léčbě. Silice šalvěje muškátové je široce používaná v aromaterapii pro své silné relaxační a antidepresivní vlastnosti. Pomáhá při stresu, úzkosti, nervovém napětí, nespavosti a migrénách. Působí spazmolyticky, což znamená, že uvolňuje svalové křeče, a to jak v trávicím traktu (při nadýmání, kolikách), tak při svalovém napětí. Díky svým protizánětlivým a zklidňujícím vlastnostem je ideální pro citlivou mužskou pleť, která je často namáhána holením. Působí antisepticky a zabraňuje vzniku zarudlých pupínků a zánětů. Pomáhá rovněž regulovat mastnou pleť a bojovat proti akné i u dospělých mužů. Silice ze šalvěje muškátové vousy změkčuje, dodává jim zdravý lesk a příjemnou vůni. Současně hydratuje pokožku pod vousy a eliminuje svědění. Působí jako přírodní uvolňující a zklidňující prostředek, jehož vůně pomáhá zmírňovat napětí, únavu a nervozitu, což je v dnešní době velmi žádaný benefit kosmetických produktů.
Bocciho herbář
Zajímavosti
Název sclarea pochází z latinského „clarus“, tedy „jasný“ nebo „čistý“. Ve středověku se šalvěji říkalo „Oculus Christi“ (Kristovy oči) a používala se k léčbě očních onemocnění a zánětů (přidávala se do očních kapek). Je to vynikající medonosná rostlina, která láká mnoho opylovačů. Ve středověku se používala k dochucování vína a likérů, kterým dodávala charakteristickou muškátovou příchuť. Šalvěj muškátová je známá rovněž pod lidovými názvy pikát, šalvěj muškatelová či šalvěj vlašská.

Clary sage (Salvia sclarea)
Clary sage is an impressive biennial or perennial plant belonging to the mint or sage family (Lamiaceae). It is native to the Mediterranean, north Africa, and Central Asia. It prefers sunny, dry locations, chalky soils, and tends to grow on hillsides and in wasteland. In the Czech Republic, it is grown in gardens as both a decorative and medicinal plant that easily self-propagates.
Health Benefits
The medicinal effects of clary sage are due to its essential oils, which contain most notably linalyl acetate, linalool, and sclareol. The last-named substance has the ability to imitate the effects of oestrogen in the body, which makes clary sage an important herb for maintaining hormonal balance. Diluted essential oil of clary sage is sometimes called the ‘women’s oil’ and is highly effective in alleviating the symptoms of the premenstrual syndrome, such as painful cramps, mood swings, and night seats. But due to these effects, it should not be used during pregnancy (it can lead to contractions) and women who are undergoing some hormonal therapy should also be cautious. Clary sage essential oil is widely used in aromatherapy for its notably relaxing and antidepressive effects. It helps relieve stress, anxiety, nervous tension, sleeplessness, and migraines. It has spasmolytic effects, i.e., it relieves spasms both in muscles and in the digestive tract (which can be associated with bloating or colic). Thanks to its anti-inflammatory and calming properties, it is ideal for sensitive male skin that is often irritated by shaving. It has an antiseptic effect and prevents the formation of pimples and inflammations. Clary sage essential oil also helps regulate oily skin and fight acne even in adult men. At the same time, it hydrates the skin under the beard and eliminates itching. It functions as a natural relaxing and calming preparation whose scent helps relieve stress, fatigue, and nervousness, which is nowadays a highly sought-after property of cosmetic products.
Interesting Facts
The Latin name sclarea is derived from Latin clarus, meaning ‘bright’ or ‘clear’. In the Middle Ages, sage used to be called oculus Christi (eye of Christ) and was often used to treat eye ailments and inflammations (essential oil of clary sage was added to eye drops). It is also an excellent honey plant, which attracts many pollinators. In the Middle Ages, the plant was sometimes added for taste to wine and liquors, where it added a characteristic nutmeg flavour. Clary sage is also known simply as clary, Europe sage, clear eye, eyebright, muscatel sage, or sweaty Betty.