Mezinárodní vědecká konference Cesty jídla se zaměří na zákulisí přípravy pokrmů, jejich servírování a stolování, a to na příkladu šlechtického sídla, zámku Kačina a jeho majitelů, hraběcí rodiny Chotků. Odborníky budou prezentovány soudobé snahy o rekonstrukci takového zážitku, jakým slavnostní stolování šlechtické společnosti beze sporu bylo. V průběhu konferenčního programu organizátoři připraví rekonstrukci slavnostního tabule inspirované skutečnými jídelníčky z 19. století. Dalším zážitkem bude ukázka přípravy historických zmrzlin a sorbetů a to dle dobových receptur a za použití starožitného vybavení.
V rámci konference vystoupí odborníci na téma kulinárních tradic a šlechtické společnosti. Role hlavního řečníka se ujme Ivan Day, mezinárodně uznávaný historik jídla, který se rekonstrukcím historických pokrmů věnuje několik desetiletí, a je autorem blogu Food History Jottings.
Jako součást navazujícího programu (tento je zpoplatněn) budou mít účastníci konference možnost stát se hosty slavnostního buffet-dinner inspirovaného skutečnými historickými jídelníčky hraběcí rodiny Chotků.
Kapacita konference je omezena. Už nyní se na Konferenci můžete přihlásit vyplněním formuláře níže.
Na konferenci Cesty jídla zve hlavní host, přední znalec britské i evropské kuchyně Ivan Day.
Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného. Konference se koná pod záštitou Ministerstva kultury. Konference byla podpořena Odborem výživy obyvatelstva a jakosti potravin České akademie zemědělských věd.