Termín konání: 30.10.2025 | 17:00–18:30

Objevíte úžasnou rostlinu, která se planě objevuje a ovíjí po stromech a keřích v křovinatých lesních okrajích a na březích potoků a řek. Lidé ji sbírali a postupně začali pěstovat. Chmel.

Dozvíte se, jaké jsou důležité podmínky pro jeho pěstování a proč se mu daří právě na Žatecku.  Představíme si odrůdy chmele a vyzdvihneme jejich důležité vlastnosti. Rozebereme využití chmele v pivovarnictví, tradiční medicíně, potravinářství i kosmetice. Představíme si historický vývoj cíleného pěstování.

Na vlastní kůži vyzkoušíte trojúhelníkový test, smyslovou zkoušku, kdy se degustátorům dávají tři vzorky, dva stejné, jeden odlišný, a jejich úkolem je určit, který chmel je jiný a tím ověřit jeho jedinečnost.  

Povídání zakončíme chmelařským rokem, kde si představíme co důležitého pro chmel probíhá v jednotlivých měsících roku. Budete mít možnost přivonět k letošnímu sušenému chmelu.  

Přednáší Petr Bažant, který se zabývá dokumentací, studiem, edukací a popularizací chmelařského dědictví.

Přednášky probíhají v Mlsné kavárně, vstup přes recepci a pokladnu muzea.
Vstup na přednášky je zdarma. Expozice muzea jsou od 17 hodin zavřené, pokud si je chcete prohlédnout, přijďte dřív, ceník vstupného najdete zde

Přednášky jsou součástí doprovodných programů k expozici Žatec a krajina žateckého chmele a probíhají ve spolupráci s městem Žatec. 

Zajímá vás co bude příště?     Přednáška 6. listopadu zde. 

Termín konání akce

30.10.2025 | 17:00–18:30


Pondělí Zavřeno
Úterý 9:00–17:00
Středa 9:00–17:00
Čtvrtek 9:00–17:00
Pátek 9:00–17:00
Sobota 9:00–17:00
Neděle 9:00–17:00

Zobrazit celou otevírací dobu objektu

Partneři

Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.