Objevíte úžasnou rostlinu, která se planě objevuje a ovíjí po stromech a keřích v křovinatých lesních okrajích a na březích potoků a řek. Lidé ji sbírali a postupně začali pěstovat. Chmel.
Dozvíte se, jaké jsou důležité podmínky pro jeho pěstování a proč se mu daří právě na Žatecku. Představíme si odrůdy chmele a vyzdvihneme jejich důležité vlastnosti. Rozebereme využití chmele v pivovarnictví, tradiční medicíně, potravinářství i kosmetice. Představíme si historický vývoj cíleného pěstování.
Na vlastní kůži vyzkoušíte trojúhelníkový test, smyslovou zkoušku, kdy se degustátorům dávají tři vzorky, dva stejné, jeden odlišný, a jejich úkolem je určit, který chmel je jiný a tím ověřit jeho jedinečnost.
Povídání zakončíme chmelařským rokem, kde si představíme co důležitého pro chmel probíhá v jednotlivých měsících roku. Budete mít možnost přivonět k letošnímu sušenému chmelu.
Přednáší Petr Bažant, který se zabývá dokumentací, studiem, edukací a popularizací chmelařského dědictví.
Přednášky probíhají v Mlsné kavárně, vstup přes recepci a pokladnu muzea.
Vstup na přednášky je zdarma. Expozice muzea jsou od 17 hodin zavřené, pokud si je chcete prohlédnout, přijďte dřív, ceník vstupného najdete zde.
Přednášky jsou součástí doprovodných programů k expozici Žatec a krajina žateckého chmele a probíhají ve spolupráci s městem Žatec.
Zajímá vás co bude příště? Přednáška 6. listopadu zde.