Termín konání: 06.11.2025 | 17:00–18:30

Poznáte dlouhou „cestu chmele“.

Projdeme se spolu od rostliny, kořenáče, stavby chmelové konstrukce, přes drátkování a zavádění, až k samotné voňavé sklizni. Připomeneme slavné chmelové brigády, které má v paměti mnoho z nás  a spolu s chmelovými láskami si pamatují dodnes. Mnozí velmi rádi zavzpomínají.

Dozvíte se, co musí následovat ihned po sklizni a jaké jsou další kroky,  které se musí udělat, aby si chmel zachoval své kvality. Ukážeme si jednotlivé druhy sušení chmele, tak jak se po staletí vyvíjely.

Přivezeme předměty, které se požívaly při pěstování chmele. Vyzkoušíte si, jak se s nimi pracovalo.

Přednáší Petr Bažant, který se zabývá dokumentací, studiem, edukací a popularizací chmelařského dědictví.

Přednášky probíhají v Mlsné kavárně, vstup přes recepci a pokladnu muzea.
Vstup na přednášky je zdarma. Expozice muzea jsou od 17 hodin zavřené, pokud si je chcete prohlédnout, přijďte dřív, ceník vstupného najdete zde

Přednášky jsou součástí doprovodných programů k expozici Žatec a krajina žateckého chmele a probíhají ve spolupráci s městem Žatec. 

Zajímá vás co bude příště?     Přednáška 13. listopadu zde. 

Termín konání akce

06.11.2025 | 17:00–18:30


Pondělí Zavřeno
Úterý 9:00–17:00
Středa 9:00–17:00
Čtvrtek 9:00–17:00
Pátek 9:00–17:00
Sobota 9:00–17:00
Neděle 9:00–17:00

Zobrazit celou otevírací dobu objektu

Partneři

Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.