Vesnice severovýchodních Čech v období kolektivizace 1948–1960



Jiří Cihlář

ISBN: 978-80-86874-73-9

Praha : Národní zemědělské muzeum, s. p. o., 2016

526 Kč

Publikaci lze objednat online nebo zakoupit na jednotlivých pobočkách muzea (doporučujeme telefonicky ověřit dostupnost). 

Anotace: Publikace Vesnice severovýchodních Čech v období kolektivizace 1948–1960 od renomovaného autora PhDr. Jiřího Cihláře, CSc. nabízí na téměř 600 stranách historickou sondu do života venkova v zemědělsky význačné oblasti severovýchodních Čech v letech 1948–1960. Na základě studia rozsáhlého archivního materiálu a vzpomínek pamětníků autor zpracovává složitou problematiku sociálního a ekonomického vývoje. Ukazuje, jak hluboce program KSČ na združstevnění vesnice, prováděný podle vzoru sovětské kolektivizace s převahou násilných metod, zasáhl venkov v kraji se starou selskou tradicí na české straně a se specifickým horským zemědělstvím na straně německé. Autor analyzuje politické a ekonomické formy stranického i státního nátlaku na rolnictvo, všímá si jednotlivých etap združstevňování, kdy se střídal vzrůst počtu JZD s jejich rozpadem, a reakce státních stranických orgánů na tyto situace. Současně upozorňuje na závažný fakt, že kolektivizaci zemědělství se nepodařilo navázat na poměrně silné družstevní tradice sahající až do 19. století.


Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.