Jak se stravovali naši předkové v moravskoslezském regionu, přiblíží nová výstava – tisková zpráva

Jak se stravovali naši předkové v moravskoslezském regionu, přiblíží nová výstava

9. srpna 2023

Šířku a rozmanitost tradiční gastronomie Moravy a Slezska představí výstava nazvaná Kulinární tradice moravských a slezských regionů, která návštěvníky seznámí s dobovým zpracováním jednotlivých surovin, přípravou tradičních pokrmů i jejich regionální odlišností. Výstavu je možné zhlédnout v Národním zemědělském muzeu v Ostravě do 31. prosince 2023.

Znáte hnětýnky? Víte, co je slezské nebe? Byli jste někdy na posvícení? Víte, při jaké příležitosti se připravovalo obřadní pečivo? Výstava Kulinární tradice moravských a slezských regionů Vás zavede to tajů kuchyně těchto regionů, kdy názorně prezentuje na vybraných sbírkových předmětech šíři a rozmanitost tradiční gastronomie Moravy a Slezska. Výstava představuje základní zemědělské produkty, jako jsou mléko, luštěniny, brambory, maso a další, a seznamuje se způsoby jejich zpracování a dalšího využití.

Klimatické podmínky daného regionu, stav zemědělství, hospodářský rok a na něj navázané polní práce a obyčeje, náboženské svátky, sociální postavení v rámci společnosti, to vše hrálo nezanedbatelnou roli při vývoji skladby lidové kuchyně. Dostupné produkty z vlastního hospodářství společně s výrobní oblastí daného regionu vytvářely jídelníček, který se vyznačoval spíše rychlejšími, jednoduššími, bezmasými jídly ve všední den a snahou po větší rozmanitosti a bohatosti chodů během svátků, rodinných oslav a hodů.

Cílem našich předků bylo především zasytit se, zpracovat sezonní suroviny a neplýtvat jídlem, což jsou trendy, které nyní opět objevujeme. Postupující industrializace ve 20. století byla spojena s pronikáním městské stravy, rozšířením tištěných kuchařek a změnou životního stylu obyvatel. Zemědělství již nebylo primárním zdrojem obživy, regionální strava se začala měnit a vytrácet. Pokrm připravený ze stejných surovin se v různých oblastech v postupech přípravy obvykle lišil minimálně, třebaže jej stále odlišovalo různé názvosloví.

K výstavě byl vydán kritický katalog, který si můžete stáhnout zde.

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také dalších pět poboček – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice a nově otevřené muzeum v Ostravě. Ostravská pobočka nabízí pro návštěvníky studijní depozitáře zemědělské techniky, interaktivní expozici Depozitář potravin a průběžně obměňovanou a doplňovanou Galerii českých potravin. Nově otevřená rozsáhlá výstava Zemědělství 4.0 přibližuje podstatu probíhajících změn v zemědělství, prezentuje vybrané technologie a nové generace zemědělských strojů a systémů. Virtuální prohlídka NZM Ostrava.

Více na www.nzm.cz.

Jitka Taussiková

Národní zemědělské muzeum

www.nzm.cz  │  facebook  │  twitter  │  instagram

Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.