Příběh zemědělství – Praha

Noc vědců v Národním zemědělském muzeu Praha

Termín konání: 30. 9. 2022

Noc vědců 2022, NZM Praha

Zemědělská věda všemi smysly!

Už šestým rokem se naše muzeum na jeden večer promění v centrum zemědělské vědy. Jak dobrodružná může zemědělská věda být, vám i letos v Noci vědců představí výzkumníci z různých oblastí živočišné i rostlinné výroby, lesního hospodářství, vodohospodářství i potravinářství. Na více než dvou desítkách stanovišť jsou tu pro vás připravené ochutnávky nejnovějších vědeckých pokusů, pachové, chuťové i vědomostní kvízy, dětské soutěže, ukázky zemědělské techniky, zajímavé přednášky, workshopy, komentované prohlídky i degustace. Prožijte letošní NOC VĚDCŮ všemi smysly!

Vedle smyslových prožitků, na které je letošní Noc vědců zaměřená, si v tomto roce připomínáme i dvousté výročí narození G.J. Mendela. Schválně, víte kolik chutí a barev musí rozeznávat šlechtitel ovoce, jaký smysl má genová banka pro lidstvo a jakou roli ve šlechtění brambor hraje kuchařka? 

Těšíme se na vás!

VSTUP NA NOC VĚDCŮ JE ZDARMA.

Na programu v Národním zemědělském muzeum Praha se letos podílejí:

Kompletní program Noc vědců v Národním zemědělském muzeu Praha

 Stanoviště

 Přednášky

 Vyhlášení vítězů soutěže Věda pro zemi

 Stanoviště

Les všemi smyslyNoc vědců lektoři NZM

Smyslová stezka v expozici Lesnictví s malou odměnou na konci. Procvičte si svých pět smyslů pozorováním hmyzu pod lupou, očicháváním rostlin, dotýkáním se tajuplných předmětů, posloucháním zvuků lesa a ochutnáváním lesních plodů.

NZM
Když vařila prababičkaKdyž vařila prababička...

Ukázky vaření podle starých receptů doplněné vědomostním kvízem s kulinární tématikou. Ochutnávka připravených pokrmů s odborným komentářem muzejních pracovníků. Na akci je třeba se registrovat zde.

NZM

ČAZV Noc vědců v NZMZemědělská věda má smysl

Věda a výzkum v zemědělství využívá všechny lidské smysly a pomáhá zemědělcům v jejich práci.

ČAZV

Troubskou, Noc vědců v NZMRostliny všemi smysly

Jak vnímáme rostliny? Jak rostliny vnímají nás? Zjistěte, jak rostliny vidí, cítí, chutnají a slyší. Ochutnejte pokrmy z netradičních plodin.

ZVT

akvaponieAkvaponie a další formy pěstování ve městě

Jsou různé způsoby, jak pěstovat rostliny, třeba s využitím chovu ryb. V akvaponickém systému nepotřebujete chemická hnojiva ani půdu, nebojujete s plevely a produkujete zdravé jídlo ve všech klimatických oblastech. Víte, jak si vytvořit akvaponický systém doma?

CCBC

VÚLHMHospodaření v lese dává smysl

Jak věda ovlivňuje práci lesníků. Společné projekty vědy a praxe na podporu hospodaření v lesích v měnících se klimatických podmínkách.

VÚLHM, v.v.i.

Genová bankaGenová banka: Seznamte se!

Proč má smysl uchovávat semena zemědělských plodin? Interaktivní představení genové banky s ukázkou rozmanitosti semen rostlin a jejich významu pro budoucí generace.

VÚRV

mšice. VÚRVSakra, už tu máme zase mšice

Víte, že sledovat mšice může být vědeckým dobrodružstvím? O životě mšic, jejich chovech i chování vám budou vyprávět výzkumníci z týmu Funkční biodiverzity VÚRV.

vúrv

Réva vinná všemi smyslyRéva vinná všemi smysly

Poznáte, čím se liší stolní a moštové odrůdy révy vinné? Ukázky různých odrůd z Výzkumné stanice vinařské Karlštejn a jejich praktické zkoumání.

vúrv

O včelách: zrakem, čichem, chutí, hmatemO včelách: zrakem, čichem, chutí, hmatem

Chuťová degustace medu a mateří kašičky, čichání úlu, propolisu a medu, zkoumání včelího díla hmatem či sluchové vnímání živých včel.

VÚRVVčelařský spolek pro Prahu 6 a 7

Viděno senzoryViděno senzory

Co je to digitální nebo precizní zemědělství? Jak pomáhají bezpilotní prostředky a dálkový průzkum země zemědělcům? Staňte se na chvíli výzkumníky a vyzkoušejte si práci s termokamerou, spektrálními i termálními senzory.

Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i.

Složte si vlastní proteinSložte si vlastní protein

Staňte se na chvilku molekulárním biologem!  Můžete si vyzkoušet pipetování do zkumavek a destiček či skládání proteinů z aminokyselin. Origami skládačka DNA jako dárek.

Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i.

Bylinky, koření a jejich využitíBylinky, koření a jejich využití

Víte, že volně rostoucí rostliny kolem nás mohou být užitečnými pomocníky? Vyrobíte z nich sirupy, repelenty, přírodní přípravky na ochranu rostlin a mnoho dalšího. Poznávání bylin podle vůní i vzhledu, ukázky zpracování i různých využití a další zajímavosti ze světa rostlin.

Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i.

Ovoce všemi smyslyOvoce všemi smysly

Přesvědčte se na vlastní oči, že hruška nemusí být jen zelená a jablko červené. Při poznávání ovocných druhů, jejich semen nebo odrůd zapojíte všechny smysly! Pod mikroskopem můžete prozkoumat třeba motýlí křídla a různé druhy užitečných organismů i škůdců, kteří v sadech žijí.

Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský

Vyrob si a ochutnej
Vyrob si a ochutnej

Lisování a ochutnávka čerstvých olejů ze semen různých plodin. Ukázky lnu, konopí a různých luskovin a způsoby jejich využívání. Mikroskopování, hádanky a kvízy.

Agritec

Stokrát měř, pak to řešStokrát měř, pak to řeš

Co všechno umí měřit a vyhodnocovat zemědělská technika? O chytrých čidlech nejen na polích.

Výzkumný ústav zemědělské techniky

Brambory na talíři
Brambory na talíři

Brambory vařené, pečené, smažené - jen ochutnat! O tom, jak vybrat správnou odrůdu, co všechno musí umět šlechtitel - bramborář, proč se vyplatí mít genovou banku a proč se s některými odrůdami už nesetkáme.

Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod

Jak se máš, zvíře? Vidím, slyším, že...Jak se máš, zvíře? Vidím, slyším, že...

Rozpoznávání emocí u zvířat pomocí zraku a sluchu. Ukázky výrazů a hlasů hospodářských i jiných zvířat v různých situacích a rozpoložení.

Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.

Ostré smyslyOstré smysly

Poznávačka druhů mléka od různých hospodářských zvířat. Rozpoznávání mléka podle tučnosti a identifikace různých vůní, například kančího pachu.

Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.

Polní a lesnická robotikaPolní a lesnická robotika

Kde všude můžeme v zemědělství potkat roboty a k čemu nám slouží? Ukázka soutěžních a pracovních robotických platforem.

Česká zemědělská univerzita v Praze – ProLAB

Jídlo není jen chuťJídlo není jen chuť

O tom, co je k jídlu, nás neinformuje pouze chuť, ale i vůně, vzhled, křupavost a šťavnatost. Pro výběr jídla opravdu zapojíme všechny smysly.

Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

 Vyhlášení vítězů soutěže Věda pro zemi

17:00

Známe vítěze soutěže, která každoročně oceňuje vynikající absolventské práce a podporuje mladé vědce na startu kariery. Přijďte se podívat na slavnostní ocenění vítězů!

 Přednášky

Urban farming: různé formy pěstování ve městě17:30–18:00

Urban farming: různé formy pěstování ve městě

Magdalena Prunerová

Česká koalice pro ochranu biodiverzity a Pureself

Na parapetu, balkóně, ve vnitrobloku i na předzahrádce - pěstovat lze všude, klidně i bez hlíny. Přednáška o hydroponiích, akvaponiích, aeroponiích a dalších formách způsobech pěstování v městských agromeracích.


Senzorika ve šlechtění ovoce18:00–18:30

Senzorika ve šlechtění ovoce

Mgr. Terezie VOJTOVÁ

Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský, Holovousy s.r.o.

Kolik ovoce musí ochutnat šlechtitel, než najde tu "správnou" chuť? Jaké vůně a barvy musí rozeznávat? Zajímavosti o hodnocení ovoce při šlechtění nových odrůd.


Máme rádi brambory (nejen na talíři)18:30–19:00

Máme rádi brambory (nejen na talíři)

Ing. Jaroslav Čepl, CSc.

Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod s.r.o.

Jsou brambory zdravé? Nutričně významná základní potravina obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálů a dalších pro život významných látek.


Digitalizace zemědělství v souvislostech19:00–19:30

Digitalizace zemědělství v souvislostech

Ing. Jan Lukáš, Ph.D.

Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.

Spasí digitalizace zemědělství? Co přináší zemědělcům a co spotřebitelům? Pozitiva a negativa spojená s rozvojem tohoto zemědělského směru.


Autonomní systémy v zemědělství19:30–20:00

Autonomní systémy v zemědělství

doc. Ing. Milan Kroulík Ph.D.

Česká zemědělská univerzita v Praze – ProLAB

Postupné zavádění prvků automatizace v zemědělství vede k jejich stále vyšší autonomii. Vize, realita a překážky v implementaci robotických systémů.    


Cesta vody s člověkem20:00–20:30

Cesta vody s člověkem

Ing. Filip Zavřel

H2Ospodař!

Každý den jíme, čistíme si zuby, myjeme se. Jen málokdy se přitom zamyslíme nad tím, jak pitná voda vzniká a jak se dostává do našich domácností. Kde končí 100 l, které denně spotřebujeme? A co můžeme udělat, aby končila jinde?


Poznávání hub všemi smysly?20:30–21:00

Poznávání hub všemi smysly?

RNDr. David Novotný Ph.D.

Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.

Od pouhého oka k molekulární diagnostice...aneb jak se mění rozpoznávání hub v souvislosti s rozvojem lidského poznání.


Nový les jinak21:00–21:30

Nový les jinak

Ing. Monika Vejpustková Ph.D.

Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.

Po kůrovcové kalamitě zůstaly ohromné holiny. Co s nimi? Zalesnit je, nebo ponechat přírodě? O sázení lesů, které by dokázaly lépe vzdorovat klimatickým změnám.


Ukrajinské zemědělství – význam a aktuální situace21:30–22:00

Ukrajinské zemědělství – význam a aktuální situace

Semen Lysytskyi, student ČZU

Česká zemědělská univerzita v Praze

Obilnice Evropy, úrodné černozemě a nekonečné lány. Krátká zpráva o stavu ukrajinského zemědělství, srovnání s Českem a dopadech války na světovou potravinovou bezpečnost.

 

Noc vědců 2022