BRAMBORY - ZLATO (NEJEN) Z VYSOČINY. Brambory patří k nejdůležitějším plodinám na světě. Do Evropy se dostaly z Jižní Ameriky.

 

Brambory byly kdysi nazývány skrytým pokladem Inků, ty naše dnes můžeme bez nadsázky označit za „zlato z Vysočiny“. Právě Vysočina je totiž jejich největším producentem. Jsou skvělým zdrojem vitamínu C, draslíku a dalších nutričně cenných látek. Spotřeba brambor se u nás pohybuje mezi 60–70 kg na osobu ročně. Kromě zajímavostí o bramborách budete moci ochutnat netradiční bramborové receptury i pokrmy z méně známých okopanin – topinamburu či jakonu. Málokdo ví, že jsou díky obsahu inulínu vhodné například pro diabetiky.


Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o.

Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův brod je přední institucí zabývající se komplexním výzkumem brambor. Ústav se zaměřuje na širokou škálu oblastí, od agrotechniky až po genetiku, a přispívá tak k rozvoji moderního bramborářství.

Zpět na seznam stanovišť


Fotoalbum

Partneři

Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.