Tetičky z Kobylí

NZM Praha
Datum vydání: 19. 1. 2019

Tetičky jsou vítanými hosty Národního zemědělského muzea. Jejich přítomnost v muzeu se snadno pozná podle vůně trdelníku a jiných dobrot, které cítíte už na muzejním dvoře. Dobrá nálada tetiček je doslova nakažlivá. Poznat tetičky z Kobylí a ochutnat jejich speciality má blahodárný vliv na zdraví a je jistě doporučováno všemi lékaři.

Tetičky jsou součástí spolku Klubu přátel historie Kobylí z. s. a působí při Muzeu obce Kobylí.

Klub přátel historie má obsáhlou činnost spočívající ve správě, podpoře a propagaci místního muzea. To je zaměřením národopisné s obsáhlými sbírkami mapující život našich předků na vesnici v oblasti Hanáckého Slovácka.

Tetičky se scházejí k různým činnostem, na které se strojí do tradičního selského kroje, čímž utváří ucelený pohled na vesnický život. Derou peří, vaří povidla, marmelády, suší ovoce, bylinky a jiné. Také sbírají staré recepty. V muzejní kuchyňce dle těchto receptů vaří, pečou, smaží a vytváří i jiné místní speciality a pochutiny.

 

Recepty od tetiček z Kobylí

Trdelníky od tetiček z Kobylí

Trdelníky  

½ l mléka

0,5 kg polohrubé mouky

0,5 kg hladké mouky

5 žloutků

1 vajíčko

2 hrstky cukru

50 g kvasnic

125 g másla

2 špetky soli

150 g nasekaných vlašských ořechů

citronová kůra, vanilkový cukr, troška rumu

Zaděláme těsto, které je strukturou hustší než na koláče. Lžičkou vyhazujeme na vál, kde každý kousek rukou rozválíme na ruličku, kterou namotáváme na trubičkovou formu. Z tohoto množství je 6O kusů trdelníků.

Máme nachystáno poličovátko (rozšlehané vajíčko s mlékem). Namotaný trdelník namočíme jednou stranou v poličovátku a v nasekaných vlašských ořechách. Klademe na plech.

Upečené trdelníky po vychladnutí plníme vařeným sněhem. Na toto množství je potřeba 9 bílků a na každý bílek 70 g cukru. Šleháme a vaříme nad parou, pak plníme trdelníky.

 

Boží milosti recept

Boží milosti  

10 žloutků

16 lžic bílého vína

2 lžíce rumu

2 lžíce rozpuštěného másla

1 lžička cukru, špetka soli

cca 0,5 kg hladké mouky

Vypracujeme husté těsto jako na nudle a vyválíme. Pak rádýlkem vykrajujeme tvary, které smažíme na sádle či oleji. Musí plavat. Smažíme do mírně růžova, necháme okapat a obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

 

Koblihy recept

Koblihy  

0,5 kg hladké mouky

4 žloutky

50 g cukru

50 g másla

3 lžíce rumu

50 g kvasnic

špetka soli

citronová kůra

Vypracujeme tužší kynuté těsto, které rozválíme a vykrajujeme kolečka koblížků (1,5 cm). Ty smažíme na sádle či oleji – musí plavat.

Pokud chceme koblížky plněné, vyválíme tenčí plát než pro neplněné, kam naklademe hromádky náplně, marmeládu, mák apod. Přikryjeme druhým plátem a vykrajujeme kulatým tvořítkem nebo obrácenou skleničkou.

Před smažením necháme nakynout.




Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.