Termín konání: 01.07.2025 – 12.10.2025

Výstava ukáže nejen to, jakými způsoby se ovoce a zelenina tradičně zpracovávají, představí také nejrůznější nástroje z bohatého sbírkového fondu valtické pobočky muzea, které se k tomu využívaly a využívají.

Dozvíte se, jaký je rozdíl mezi marmeládou, džemem a želé, jaký byl vývoj v přípravě kompotů i jaký vliv měl na konzervování potravin Napoleon Bonaparte. Podíváte se do historie zpracování ovocných vín a pálenek. Připomeneme vám také jednu z nejstarších technik zpracování zeleniny, a sice kvašení, i tu nejmodernější, což je mražení.

Vystaveny budou historické předměty a pomůcky ke zpracování ovoce a zeleniny, některé budou k vidění úplně poprvé. Například tradiční „pálenice“, tedy destilační aparát na pálenku, který pochází z Beskyd, nebo dřevěný lis na ovoce, který vypadá jako maketa vřetenového lisu na hrozny, ale slouží k lisování jablek. Pochází z obce Dlouhomilov a je datován do roku 1860.

Otevírací doba

11. 11. – 22. 12. Po–Ne 11:00–17:00

Zobrazit celou otevírací dobu objektu

Vstupné


dospělí 150 Kč
děti od 3 do 18 let zdarma
studenti 18–26 let 80 Kč
senioři od 65 let 80 Kč
celoroční vstupenka – dospělí 500 Kč
celoroční vstupenka – studenti nad 18 let a senioři od 65 let 200 Kč

Vstup pro děti a mládež do 18 let zdarma platí do všech expozic a výstav muzea.

Poslední prohlídka vždy 30 minut před zavřením muzea.

Vstupenka do zámku Valtice (na prohlídky: Hlavní reprezentační okruh, Knížecí byt) platí i pro vstup do muzea.

Stanovení cen za aktivity nevyjmenované v ceníku podléhá schválení ředitele pobočky NZM Valtice.


Předměty ze sbírky Národního zemědělského muzea

Pálenice
Lis na ovoce