Výstava ukáže nejen to, jakými způsoby se ovoce a zelenina tradičně zpracovávají, představí také nejrůznější nástroje z bohatého sbírkového fondu valtické pobočky muzea, které se k tomu využívaly a využívají.
Dozvíte se, jaký je rozdíl mezi marmeládou, džemem a želé, jaký byl vývoj v přípravě kompotů i jaký vliv měl na konzervování potravin Napoleon Bonaparte. Podíváte se do historie zpracování ovocných vín a pálenek. Připomeneme vám také jednu z nejstarších technik zpracování zeleniny, a sice kvašení, i tu nejmodernější, což je mražení.
Vystaveny budou historické předměty a pomůcky ke zpracování ovoce a zeleniny, některé budou k vidění úplně poprvé. Například tradiční „pálenice“, tedy destilační aparát na pálenku, který pochází z Beskyd nebo dřevěný lis na ovoce, který vypadá jako maketa vřetenového lisu na hrozny, ale slouží k lisování jablek. Pochází z obce Dlouhomilov a je datován do roku 1860.