Na všechny prohlídky lze zakoupit vstupné on-line.
Kávovník je rostlinou původem z Afriky. V dnešní době je pěstován v tropických oblastech celého světa. Z jeho semen se vyrábí celosvětově oblíbený povzbuzující nápoj káva. U nás ve skleníku máme několik různých exemplářů kávovníku arabského. Letošní sklizeň jsme poprvé využili pro výrobu vlastní kačinské kávy. Po dozrání plodů jsme je několik dnů nechali fermentovat, poté oddělili šťavnaté oplodí. Samotná semena jsme důkladně oprali a zbavili je pevné slupky. Po zaschnutí semen máme skvělou surovinu, které se říká zelená káva. Takto připravená zrna jsme zhruba 20 minut pražili. V začátcích pražení se semena zbavují vody a probíhá v nich takzvaná Maillardova reakce (zjednodušeně fáze karamelizace cukrů v kávových zrnech). Takzvaný first crack je fáze, kdy zrna začínají pukat, je to nejen vidět, ale také slyšet (zvuk trochu připomíná pukání popcornu). Teď už nám zrna krásně tmavnou a my vyčkáme do druhého pukání, tzv second crack. Tady káva pomalu ztrácí kyselost a barva zrn začíná tmavnout a nabírat olejový lesk, zvýrazňuje se následná hořkost. Naší kávu jsme jen lehce přetáhly přes druhé praskání a upražili na stupeň, kterému se říká Vídeňské pražení. Takto pražená káva se dobře hodí pro přípravu French press a ten budete moci ochutnat při speciální prohlídce skleníku věnovanou právě kávě. Tato prohlídka bude přichystána pro první návštěvníky letošní sezóny 25. 3. 2023
V březnu a dubnu je otevřeno pouze o víkendech, vždy od 9 do 17 hodin (poslední prohlídky začínají v 16 hodin).
Více informací o otevírací době naleznete ZDE, na všechny prohlídky lze zakoupit vstupné on-line.