Čokotiskárna v akci

Čokotiskárna v akci3D tisk je jedním z hlavních současných trendů v inovacích. Jeho využití roste den ze dne a prosazuje se i v dříve nemyslitelných oblastech. Ve výstavě Zemědělství 4.0 prezentujeme 3D tiskárnu na čokoládu, kterou nám zapůjčila firma Čokotiskárna a předvede návštěvníkům Noci vědců, co se děje, když se tiskne čokoláda. Po celou domu Noci vědců budou tisknout hned dvě 3D tiskárny a návštěvníkům na počkání vytisknou malou čokoládu nebo oplatku s logem.


Umíchejte si svůj šálek čaje

Umíchejte si svůj šálek čajePoznáte bylinky podle obrázku a dokážete přiřadit jejich lidové názvy? V našem bylinném koutku se můžete o jednotlivých bylinách dozvědět zajímavosti, účinky i jejich zpracování. K příjemnému večeru si přijďte umíchat svůj vlastní šálek čaje, nebo ochutnat již připravený odvar. Pro návštěvníky jsme připravili odpočinkovou zónu, v níž si mohou umíchat voňavou bylinnou směs a vytvořit z ní vlastní čajový sáček.


Microgreens zahrádka – workshop

Microgreens zahrádka – workshopMalí i velcí návštěvníci si vytvoří svou vlastní microgreens zahrádku. Pro workshop jsme vybrali mladý hrášek. Microgreens hrachu obsahují velké množství rostlinných bílkovin, draslík, fosfor, vápník, železo a další minerálÿ. Nejvíce zastoupené vitamíny jsou: A, B1, B2, PP, D. Hrášek posiluje metabolismus, podporuje trávení. Působí zásaditě, zvyšuje celkovou kondici. Je zdrojem kvalitních sacharidů a vlákniny. Na svou vlastní sklizeň se účastníci worskhopu mohou těšit už po 10 dnech. Hodí se do domácích sýrů, pečiva, pomazánek, náplní, do bylinkového másla, na pesto a také jako příloha či jako ingredience hlavního jídla. 


Rozdělení surovin a zdrojů pro Homo sapiens na Zemi (Krajíčkův zákon) – přednášející RNDr. Radoslav Štědroň

30. 9. od 17:00

Český geograf Doc. RNDr. Libor Krajíček v rámci přednášek geografie průmyslu přednášel v šedesátých letech 20. stolení na Karlově univerzitě i o Rozdělení surovin a zdrojů pro člověka na Zemi. Podstatou tohoto rozdělení, o jehož původu samozřejmě nevíme přesně, je systém surovin a zdrojů nevyčerpatelných a vyčerpatelných. Genialita tohoto rozdělení spočívá v tom, že teprve ty vyčerpatelné zdroje se rozdělují na obnovitelné a neobnovitelné. To může být kruciální lingvistický problém.


Ostravské rybníky aneb K historii rybnikářství – přednášející Petr Lexa Přendík

30. 9. od 18:00

Přednáška představí vývoj rybničního hospodářství na území moravské části Ostravy. Téma se bude odvíjet od roku 1408, kdy se poprvé v archiváliích objevují informace o rybnících v Zábřehu nad Odrou. Pozornost bude věnována zejména 16. století, během něhož bylo na Ostravsku vybudováno mnoho rozsáhlých rybníků. Zaměřovat se budeme také na důvody, proč od konce 18. století docházelo k zániku rozvětvené rybniční sítě a jak si rybniční hospodářství stojí ve městě dnes. Za připomínku bude stát také nejen výčet ryb, které se na Ostravsku chovaly, ale také způsob jejich podávání.


Komentovaná prohlídka výstavy Zemědělství 4.0

30. 9. od 19:00

Komentovaná prohlídka výstavy Zemědělství 4.0Hlavním tématem výstavy je přiblížit návštěvníkům podstatu probíhajících změn v zemědělství, prezentovat vybrané technologie a představit novou generaci zemědělských strojů a systémů.

Ve 20. století došlo k rozsáhlé mechanizaci i chemizaci zemědělství a do sektoru pronikla také výpočetní technika. Poslední dvě dekády 21. století jsou vyvíjeny a zaváděny senzorové technologie, autonomní stroje a digitální platformy, které dále umožňují snížit podíl rutinní a namáhavé práce, ušetřit čas, zvýšit výnos a současně snížit ekologickou stopu zemědělství v krajině. Tyto platformy jsou někdy označovány jako zemědělství 4.0 popř. precizní zemědělství.

Pondělí 10:00–18:00
Úterý 10:00–18:00
Středa 10:00–18:00
Čtvrtek 10:00–18:00
Pátek 10:00–18:00
Sobota 10:00–18:00
Neděle 10:00–18:00

Zobrazit celou otevírací dobu objektu

Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.