O projektu

Jídlo tvoří každodenní všední součást našich životů i životů našich předků. Možná proto bylo dlouhou dobu přehlíženým badatelským tématem. Problematika jídla, stolování a stolničení byla z pohledu historiografie v dřívějších dobách považována za tak banální, že nebylo třeba se jí na odborné úrovni dopodrobna zabývat. Moderní doba však přinesla uvědomění, jak fascinující toto téma je.


Dnes objevujeme symbolickou rovinu pokrmů a jejich konzumace, zjišťujeme, jaký potenciál mělo (a má) jídlo jako symbolický komunikační prostředek. Vedle vnímání omamné záplavy barev, vůní a chutí jídla se ptáme, kudy se do kuchyní dostávaly jednotlivé potraviny, podle čeho byly vybírány, jak byly tyto produkty zpracovávány, jak se předávala znalost přípravy pokrmů a co o tom všem dnes víme. Umíme tyto procesy zrekonstruovat, popsat a interpretovat?

Projekt, který jsme nazvali Cesty jídla, si klade za cíl věnovat se tématu jídla v odborné teoretické rovině a současně zanechat hmatatelnou stopu. V rámci projektu se 19. 9. 2024 v Národním zemědělském muzeu Kačina uskuteční mezinárodní odborná konference s názvem Cesty jídla  a v Národním zemědělském muzeu v Praze dva úzce specializované kurzy historického vaření. 

 

Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.