Dětská gastronomie

V dětské části expozice si mohou nejmenší návštěvníci muzea vyzkoušet nakupování, vaření a zacházení s potravinami. Také se dozví, proč je dobré nakupovat místní produkty. Naučí se vnímat potraviny nejen zrakem, ale i dalšími smysly. Expozici doplňují kuchyně našich babiček a prababiček, jež jsou vybaveny autentickými předměty z muzejní sbírky. V neposlední řadě se děti naučí zásady správného stolování.

I když je dětská gastronomie určena především malým návštěvníkům muzea, své si v ní najdou i zvídaví a hraví dospělí.

Obaly a jejich funkce v každodenním životě

Vzdělávací koutek věnující se obalům a jejich důležitosti pro udržitelnost instalovala ve spolupráci s naším muzeem společnost EKO-KOM v expozici Gastronomie přímo v kuchyňské lince. Otevíráním skříněk a šuplíků se seznámíte s celou škálou variant balení především potravin, objevíte způsoby jejich konzervace a správného skladování potravin, které zajistí prodloužení trvanlivosti potravin, a tím předcházejí vzniku potravinového odpadu. Za pomoci ilustrací a doprovodných popisků se můžete zamyslet nad významem a užitnými funkcemi jednotlivých typů a druhů obalů. Expozice zaujme svým obsahem jak dospělé tak děti, pro které je ještě připravena nástěnná interaktivní hra o správném třídění odpadů nejen z obalů. Tak pojďme společně chránit potraviny před zkázou a naučme se obaly také dobře třídit.

Vítejte ve světě třídění a recyklace

Součástí vzdělávacího programu, který se zaměřuje na zvýšení povědomí o správném třídění a recyklaci odpadu, je vzdělávací web tonda-obal.cz.

Gastrostudio

Vitríny chrání v muzeích předměty, v Národním zemědělském muzeu chrání speciální vitrína know-how. Je umístěna ve výstavním sále a za ní je profesionálně vybavené gastrostudio sloužící mimo jiné jako tréninkové zázemí Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Návštěvníci mohou pozorovat mistry ve svém oboru při práci a mají také možnost účastnit se kurzů vaření, které v gastrostudiu NZM organizuje ve spolupráci s kulinářským institutem Marie Sandtnerové pod vedením špičkových kuchařů a cukrářů.

> více o kurzech vaření

V expozici Gastronomie nabízíme lektorský program pro děti z MŠ a ZŠ.  > více o lektorských programech

Expozici Gastronomie najdete ve třetím patře pražské budovy Národního zemědělského muzea.

Otevírací doba

1. 1. – 23. 12. Út–Ne 9:00–17:00

Zobrazit celou otevírací dobu objektu

Vstupné

dospělí 200 Kč
děti a mládež do 18 let, středoškoláci nad 18 let v rámci školních skupin Vstup pro děti a mládež zdarma platí do všech expozic a výstav muzea. Neplatí na akce pořádané NZM. Zdarma
studenti 18–26 let 100 Kč
senioři od 65 let 100 Kč
permanentka 6 jednorázových vstupů platnost 365 dní od zakoupení, přenosná, jednorázový vstup pro jednoho platícího návštěvníka v jednom dni 800 Kč
permanentka 12 jednorázových vstupů platnost 365 dní od zakoupení, přenosná, jednorázový vstup pro jednoho platícího návštěvníka v jednom dni 1400 Kč
zájmové skupiny nad 10 osob starších 18 let (cena za osobu) cena za osobu 100 Kč

* Vstup pro děti a mládež zdarma platí do všech expozic a výstav muzea. Neplatí na akce pořádané NZM.

kurz Zdravé vaření s dětmi

Chcete, aby si vaše děti samy uměly připravit zdravá a jednoduchá jídla? Přihlaste je na kurz vaření! Ve spolupráci s nutriční terapeutkou Pavlínou Matysovou jsme připravili kurz vaření určený dětem od 6 let a jejich rodičům.

Kvasíme zeleninu ǀ fermentace krok za krokem

Fermentací zeleniny krok za krokem vás provede Ing. Eliška Kováříková, Ph.D. z Výzkumného ústavu potravinářského Praha. Dozvíte se vše o principu přípravy fermentovaných potravin, jak postupovat při vlastní realizaci, na co si dát pozor nebo jaké jsou zdravotní benefity fermentované zeleniny.

Steaky, přílohy, omáčky

Kurz zaměřený na různé techniky zpracování a přípravy masa. Nebudou chybět ani omáčky a přílohy. Kurz není vhodný pro vegetariány.

Recyklační čtvrtek

Třídíte odpad? Většina z nás ví, že prázdnou plastovou lahev od limonády může vyhodit do žluté popelnice. Ale věděli byste, kam vyhodit polystyren, sáček od čaje nebo starou žárovku?

Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.