Plevel není k zahození! 10.–11. 5. se o tom přesvědčte na Plevel festu

NZM Praha
Datum vydání: 5. 4. 2023

U příležitosti Mezinárodního dne zdraví rostlin vás zveme na dvoudenní vzdělávací akci Plevel fest, která se koná 10. a 11. května 2023 od 9 do 16 hodin. Čekají vás zajímavosti a přednášky zaměřené na význam plevelů, jejich pozitivní i negativní vlastnosti, historii a možnosti využití.

Pro koho je plevel nepřítel a pro koho je užitečný společník? Kdy se rostlina promění v plevel a kdy se z plevele stane ohrožený druh? To a mnohem více se dovíte na Plevel Festu ve dnech 10. a 11. května v Národním zemědělském muzeu Praha. Plevele jsou nenápadné a zatracované rostliny, jež provází člověka od počátků zemědělství. O jejich super vlastnostech, životních strategiích i proměnách vám přiblíží více než desítka zajímavých stanovišť, praktické ukázky, povídání s výzkumníky i vysokoškolskými pedagogy, přednášky, vědomostní kvíz i kurz vaření z plevele.

Program vznikl ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze, Českou herbologickou společností, Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v. v. i., Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským, Ústavem zemědělské ekonomiky a informací a European Weed Research Society.

PROGRAM PLEVEL FEST 2023

• 10. a 11. května, 9–16 hodin

Od pravěku po dnešek • 1. patro

Od pravěku po dnešek • 1. patro

Společník člověka – plevel v historii zemědělství

Návštěvníci z jiných světů – šíření plevelů mezi kontinenty dříve a dnes

Chlupatí a vrásčití – mikrodiagnostika semen plevelů a jejich vlastnosti

Životní proměna – přeměna semínka v rostlinu a odlišnost v detailu

Vetřelci, nebo spojenci? • 2. patroVetřelci, nebo spojenci? • 2. patro

Zabijáci a léčitelé – problematika jedovatých a léčivých plevelů

Útěky bez nohou – semena plevelů a jejich superschopnosti

Kdo s koho – plevele jako konkurenti kulturních rostlin na polích, zahradách a sadech

Tady bydlím já – plevele jako fenomén lidských sídel

Hmyzí vášeň – plevele jako zdroj potravy pro hmyz

Budoucnost soužití • 3. patroBudoucnost soužití • 3. patro

Válka strojů – technické možnosti detekce a regulace plevelů

Roboti v divočině – použití robotických systémů a platforem při determinaci a regulaci plevelů

Zdivočelá genetika – rezistence plevelů a genetické manipulace

Plevel v domě – pěstování plevelů v hydroponii

Seznamka na střeše • střecha NZMSeznamka na střeše • střecha NZM

Ukázky běžných i vzácných plevelů


 Doprovodný program

Středa 10. 5. v 8–14 hodin

S plevelem v kuchyni • 3. patro, GastrostudioS plevelem v kuchyni • 3. patro, Gastrostudio

Pod dohledem Staré Gardy Asociace kuchařů a cukrářů se naučíte připravovat jednoduché pokrmy z plevele a dozvíte se zajímavosti o jeho využití v gastronomii v minulosti a dnes.

Workshopy jsou určeny pro studenty středních škol, trvají cca 45 minut, kapacita je 15 studentů. Na workshopy je třeba se předem objednat.

 Cena: 60 Kč/student. PŘIHLÁŠKA A VÍCE INFORMACÍ: kurzyvareni@nzm.cz.


Čtvrtek 11. 5. v 10–14 hodin

Na chvilku vysokoškolákem • 2. patro, ObjevovnaNa chvilku vysokoškolákem • 2. patro, Objevovna

Já, plevel! • doc. Ing. Václav Brant, Ph.D. (ČZU) – 30 minut

Já, plevelobijec! • Ing. Miroslav Florián, Ph.D.  (ÚKZÚZ) – 30 minut

Pojďte se vžít do role plevele. Kdo vlastně je, proč se mám plete do cesty, co hledá na poli a jak ho příroda vybavila schopnostmi, které ho činí nesmrtelným? Představíme vám plevel v širších souvislostech a vyzkoušíte si atmosféru vysokoškolských přednášek. Na konci vás čeká kvíz s odměnou.

 Kapacita přednášky je 35 osob. V rámci vstupného na akci Plevel fest.


 Akce se koná pod záštitou starosty městské části Praha 7 Jana Čižinského.

Plevel fest 10.–11. květnaProgram Plevel fest 10.–11. května



Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.