Vědecké projekty a výzkumné záměry

Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace

Program aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (NAKI II)

Hlavní řešitel za NZM: Mgr. Jitka Sobotková, Ph.D.

Zahájení: 2018

Dokončení: 2022

Klíčová slova: Bohemia; Moravia; Silesia; Cultural Heritage; Culinary Heritage; Gastronomy; Regional Identities; National Identities; Education; Presentation

Specifický cíl: Výzkum a jeho uplatnění – kulturní dědictví na území s historickými hodnotami. Kulturní dědictví, vzdělávání a média

Cíl: Stěžejním cílem projektu je dokumentace, výzkum a poznání specifického vývoje kulinární kultury, zejména stravování (pokrmů, nápojů) a jeho tradiční přípravy a podávání jako součásti historického národního, regionálního a lokálního kulturního dědictví českých zemí. Dílčím cílem projektu je prezentace výsledků výzkumu a dokumentace odborné veřejnosti prostřednictvím publikací, odborných textů a workshopů. Posláním projektu je vytvoření předpokladů a nástrojů pro identifikaci, dokumentaci a uchování kulinárního dědictví
s prokazatelnými hodnotami v kontextu národní a kulturní identity a současně s potenciálem využití ve společenské a ekonomické praxi: pro rozpoznání tradičních nápojů a pokrmů s potenciálem uznání za regionální/národní produkty. Pro naplnění výše uvedených cílů projektu budou realizovány: empirický výzkum na téma tradičních kulinárií ve společenské a individuální paměti, zaměřený na respondenty různého sociodemografického typu; šetření metodami orální historie.; experimentální příprava nápojů a pokrmů s užitím historických receptur, biosurovin a simulace technologií; analytický výzkum sensorických a strukturálních aspektů experimentálních vzorků; specificky zaměřená studijní databáze kulinárního dědictví (písemné, ikonografické, odkazové informace, literatura ad.). Projekt bude řešen standardními metodami aplikovaného výzkumu v oblasti historie a příbuzných oborů. Základní výzkum bude probíhat jen v nezbytné míře.

Předpokládané výsledky projektu:

  • 1x Nmet – certifikovaná metodika
  • 1x Nmap – specializovaná mapa s odborným obsahem; 6x J – recenzovaný odborný článek
  • 1x A – audiovizuální tvorba, elektronické dokumenty
  • 5x B – odborná kniha (včetně kritických katalogů k výstavám)
  • 2x E – uspořádání výstavy (specifický výsledek programu NAKI II)
  • 7x W – uspořádání workshopu; 1x M – uspořádání konference