Tiskové zprávy

U nás v muzeu vaří mistři – tisková zpráva

V Národním zemědělském muzeu vaří světoví mistři!

trénink Národního týmu AKC ČR v Národním zemědělském muzeu7. května 2018

Národní tým kuchařů a cukrářů České republiky vyhrál prestižní kuchařskou soutěž v Singapuru. Národní zemědělské muzeum je pro Národní tým od loňského roku klíčovým partnerem, tréninky na mezinárodní kulinářská klání totiž probíhají v novém gastrostudiu v Praze na Letné. Jejich průběh mohou běžně sledovat i návštěvníci muzea. Členové vítězného týmu zde pro ně také vedou pravidelné kurzy vaření pro veřejnost.

Národní tým Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (AKC ČR) slaví historický úspěch. Na nejprestižnější asijské soutěži v Singapuru zvítězil v konkurenci kuchařů z Taiwanu, Nového Zélandu nebo například Malajsie. Český Národní tým na tuto událost téměř rok trénoval v novém gastrostudiu v expozici Gastronomie Národního zemědělského muzea v Praze. Profesionálně vybavená moderní kuchyně umožňuje nahlédnout pod ruce mistrům v oboru - dění uvnitř proskleného gastrostudia lze sledovat zvenku i na obrazovkách, které přenášejí obraz z kamer umístěných nad pracovními deskami studia. Tréninky AKC ČR jsou tak přístupné veřejnosti, informace o nich najdou zájemci na facebookovém profilu Uvařeno v muzeu.

Společná tisková konference Národního týmu AKC ČR, Národního zemědělského muzea a partnerů proběhne v pátek 11. května v 9 hodin v Cafe Dallucci, budova River Garden Office II, Rohanské nábřeží 678/23, Karlín.

Ve spolupráci s našimi špičkovými kuchaři a cukráři zde také probíhají pod hlavičkou Kulinářského institutu Marie Sandtnerové kurzy vaření pro veřejnost a část z nich je členy Národního týmu přímo vedena. Mezi časté lektory patří i kapitán Národního týmu a úřadující Kuchař roku Jan Horký. „Jsem neskutečně šťastný, že jsme jako tým dosáhli takového výsledku, samozřejmě za podpory našich sponzorů a partnerů. Konečně jsme ve světě ukázali, že i naše malá země generuje vynikající kuchaře, kteří se mohou srovnávat se světovou špičkou,“ říká Jan Horký.

Národní zemědělské muzeum v Praze pořádá čtyři až pět kurzů vaření a worshopů měsíčně, většinou se zaměřením na českou národní kuchyni. Podzimní kurzy vaření budou navíc tematicky zaměřeny na oslavy 100. výročí založení Národního zemědělského muzea, představí se recepty, které se vařily za první republiky. „Kurzy vaření nabízíme od loňského roku a těší nás, že partnerství a vzájemná spolupráce s Národním týmem kuchařů a cukrářů ČR přinášejí plody. U nás v muzeu říkáme, že zemědělství je vše mezi zemí a talířem. Zábavnou formou se snažíme návštěvníky všech generací inspirovat k zájmu nejen o historii zemědělství a jeho tradice, ale například i o řemesla, která s ním úzce souvisí. Kuchyně každé země je vizitkou zemědělství v daném regionu a my jsme rádi, že Národní tým trénuje právě u nás,“ říká statutární náměstek generálního ředitele Národního zemědělského muzea Antonín Juriga.

Kulinářský institut Marie Sandtnerové pořádá řadu akcí, kromě kurzů vaření a pečení i tematické workshopy určené široké veřejnosti. Kurzy trvají tři až čtyři hodiny, workshopy doprovázejí akce v muzeu a jsou většinou hodinové. Můžete si je objednat na kurzyvareni@nzm.cz.

 

Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR je tým špičkových šéfkuchařů a šéfcukrářů, jeho posláním je reprezentovat to nejlepší z národních gastronomických tradic na soutěžích po celém světě. Složení týmu najdete na webu www.narodnitymkucharu.cz.

Informace o soutěži: http://www.fhaculinarychallenge.com

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze další pobočky - Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice. V pražské budově jsou k vidění expozice Zemědělství, Jede traktor, Rybářství, Myslivost, Voda v krajině, Laboratoř ticha či Živá zahrada na střeše muzea. Prostor pro zdokonalování kulinářských dovedností nabízí Gastrostudio, milovníci umění ocení výstavu obrazů realisticky orientovaných malířů ze Šrobárovy sbírky.