Tiskové zprávy

Letenská husa – tisková zpráva

Letenská husa a košt svatomartinského vína v Národním zemědělském muzeu v Praze

Letenská husa a košt svatomartinského vína, NZM Praha12. listopadu 2019

Cimbálovka, husí speciality, ochutnávky vína i gastronomický workshop – to vše čeká návštěvníky muzea v sobotu 16. listopadu od 10 do 17 hodin. Letošní, již  třináctý ročník oblíbené akce opět přinese prodejní stánky předních českých vinařů i program pro nejmenší návštěvníky. 

Věděli jste, že jedna česká husa vysedí až deset housat v jedné snůšce? A že v roce 2016 bylo v České republice chováno 180 tisíc hus na výkrm? Pro srovnání – kachen bylo ve stejném roce chováno 16 milionů a kuřat na výkrm 200 milionů! Husí chovy jsou tedy v Česku spíše nízké, a snad i proto jsou svatomartinské husí hody tak oblíbené, jedná se o jednu z mála příležitostí k ochutnávce husích specialit. I Letenská husa a Košt svatomartinského vína v Národním zemědělském muzeu v Praze, které se letos konají už po třinácté, patří mezi nejnavštěvovanější akce muzea. „I když už se v dnešní době a navíc v metropoli nedá hovořit o svatomartinských akcích jako o oslavách ukončení zemědělského roku, přesto je dobré si tyto tradice připomínat a vést zemědělství v patrnosti jako nedílnou součást našich životů,“ říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

I letos bude součástí akce degustace svatomartinských a mladých vín od předních českých a moravských vinařů a ochutnávky gastronomických specialit. O živý hudební doprovod se postará cimbálová muzika Alexandra Vrábela, pro děti jsou připraveny výtvarné dílny.

V rámci akce proběhnou také dva workshopy v gastrostudiu pod vedením lektora Pavla Mináře, člena Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Začínají v 11 a ve 13 hodin a každý trvá zhruba 60 minut. Vařit se bude červené zelí s perníkem a višněmi, chlupaté knedlíky, bramborové lokše a jako bonus je přichystána ochutnávka konfitované husy v sádle i recept, jak si ji připravit doma. Cena workshopu je 450 Kč a pro účast je nutné se předem přihlásit.

Historie svatomartinských tradic započala již během raného středověku. Martin z Tour byl prvním světcem, který byl svatořečeným za svůj příkladný život a ne jako mučedník. Tradice martinské husy, dříve také i martinského vepře, souvisela s ukončením zemědělského roku, s odvodem úroků vrchnosti a také s adventním šestitýdenním půstem začínajícím 12. listopadu. Ve vinařských oblastech byl spojen také s ochutnávkou prvního vína. Na svatého Martina, tedy 11. listopadu, zavládlo lidové veselí, zapalovaly se martinské ohně, později lampiony, světil se chléb a peklo obřadní pečivo.

 

Vstupné: děti do 140 cm a důchodci nad 70 let zdarma, dospělí 150 Kč, studenti, děti nad 140 cm a senioři nad 65 let 50 Kč. V ceně vstupenky na akci je také vstup do muzea.

 

Akce se koná pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana a starosty městské části Praha 7 Jana Čižinského.

 

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze další pobočky – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice. V pražské budově jsou k vidění expozice Zemědělství, Jede traktor, Rybářství, Myslivost, Voda v krajině, Gastronomie, Laboratoř ticha či Život – střešní  zahrada. Prostor pro zdokonalování kulinářských dovedností nabízí gastrostudio, kde probíhají kurzy vaření a workshopy pro veřejnost. V současnosti je k vidění také hlavní výstava sezony Jindřich Štreit a Cykly, která představuje dosud nezveřejněné fotografie českého zemědělství od známého dokumentaristy a také díla současných mladých umělců na téma cykly.

 

Jitka Taussiková

tisková mluvčí

Národní zemědělské muzeum

Tel.: 604 867 970       

tiskove@nzm.cz


Letenská husa a košt svatomartinského vína, Národní zemědělské muzeum Praha (foto v tiskové kvalitě ke stažení v zip souboru níže)