Tiskové zprávy

Bylinkový den – tisková zpráva

Sazenice bylin, odborné přednášky i kulinářské zážitky – Národní zemědělské muzeum v Praze zve na Bylinkový den

Bylinkový den v NZM Praha11. dubna 2018

Pro všechny, které zajímá téma bylinek, připravilo Národní zemědělské muzeum Praha na sobotu 21. dubna od 10 hodin trh s bylinkami a semeny a především pestrý doprovodný program. Návštěvníci si budou moci nakoupit přírodní produkty pěstitelů a výrobců z celé republiky. Program doplňují odborné přednášky, výtvarné dílny pro děti i bylinkový workshop v gastrostudiu.

Začíná pěstitelská sezona a s ní přichází i druhý ročník Bylinkového dne v Praze na Letné. Na trhu v expozici Jede traktor, v sále v přízemí budovy a na dvorku muzea si návštěvníci budou moci nakoupit běžné i méně dostupné bylinky, sazenice a semena, koření i odbornou literaturu. Prodávat se bude také široký sortiment výrobků – od sušených čajů, sirupů, pest až po bylinnou kosmetiku. Zajímá vás, jak si připravit domácí repelent či přírodní odpuzovač molů? Chcete se bez chemie vypořádat s plevely? Přejete si mít doma na balkoně stále rozkvetlou bylinnou zahrádku? Pak navštivte některou z přednášek, které muzeum připravilo společně s Výzkumným ústavem rostlinné výroby. Na přednášky se lze zaregistrovat na pokladně muzea či v on-line formuláři na webu. Své programy o přírodních zahradách a komunitním pěstování ve městě nabídnou návštěvníkům spolek Kokoza či Experimentální zahrada Pod Blaníkem

Jako vždy nebude chybět pestrý program pro děti a workshopy v gastrostudiu. Kromě společného sázení je pro ně připravena například výtvarná dílna Malování barvami země, kdy si pomocí barev s pigmenty z různě zabarvených hlín mohou vytvořit obrázek a odnést si ho domů. Na kulinářském workshopu v gastrostudiu se návštěvníci doví, kdy a jak bylinky sklízet a jak je uchovávat. Poznají tradiční i méně známé kuchyňské bylinky a vyzkouší si, jak z nich připravit semínkovou sůl, tvarohové máslo a zdravou limonádu. Doba trvání workshopu je cca 60 minut, cena je 390 Kč a účastníci se musí přihlásit předem prostřednictvím webu muzea.  Začátky jsou v 11, 13 a 15 hodin. „V našem muzeu se snažíme doprovodnými akcemi kopírovat zemědělský rok a především chceme, aby si návštěvníci odnesli vždy něco praktického, ať už znalosti, osvědčené rady či tradiční české výrobky. Myslíme na celou rodinu, pobyt u nás si užijí dospělí i děti. Pěstování bylinek je nedílnou součástí zemědělství a mohou ho využívat i lidé ve městech,“ říká náměstek generálního ředitele a ředitel pobočky Praha Národního zemědělského muzea Antonín Juriga. 

Na Bylinkovém dni představí během přednášky svou novou knihu Zahrada žije – Zahradničíme s dětmi Anita Blahušová, od 14 do 15 hodin bude v multifunkčním sále probíhat autogramiáda autorky nové publikace Zázračné byliny Zdeňky Nováčkové.

Bylinkový den se koná pod záštitou ministra zemědělství Jiřího Milka a starosty MČ Praha 7 Jana Čižinského a ve spolupráci s Výzkumným ústavem rostlinné výroby.

 

Akce trvá od 10 do 17 hodin, zvýhodněné vstupné je 50 Kč a platí pro vstup do celého muzea.

 

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také další čtyři pobočky – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice. V pražské budově jsou k vidění expozice Jede traktor, Rybářství, Myslivost, Voda v krajině, Laboratoř ticha či Živá zahrada výhledů na střeše muzea. Prostor pro zdokonalování kulinářských dovedností nabízí gastrostudio, milovníci umění ocení výstavu obrazů realisticky orientovaných malířů ze Šrobárovy sbírky.