Tiskové zprávy

Bylinkový den 2019 – tisková zpráva

Bylinkový den v Národním zemědělském muzeu

Bylinkový den, Národní zemědělské muzem Praha18. dubna 2019

V sobotu 27. dubna od 10 do 17 hodin se koná již třetí ročník oblíbené akce Bylinkový den v muzeu. Kromě bylinkového trhu se mohou návštěvníci zúčastnit odborných přednášek a workshopů. Pro děti je přichystáno divadlo. 

O posledním dubnovém víkendu provoní muzeum a muzejní dvůr bylinky. V sobotu 27. dubna se koná už třetí ročník Bylinkového dne v muzeu a opět s bohatým doprovodným programem. Návštěvníci si budou moci vybrat a zakoupit sazenice a semena tradičních i méně známých rostlin, sušené bylinky, čaje, sirupy, čatní, pesta a mnoho dalších specialit, ve kterých hrají bylinky hlavní roli. Nově je přichystána také sekce věnující se domácí bylinné kosmetice.

V průběhu dne mohou zájemci navštívit také odborné přednášky, například na téma užitečné bylinky a užitečný hmyz, výhody odběru lokálních potravin od místních sedláků, o rizicích spojených s užíváním léčivých rostlin či například jak využít bylinky při domácí výrobě kosmetiky. „Letošní ročník Bylinkového dne kromě tradičního trhu a workshopů nejen pro děti přinese i řadu zajímavých přednášek, na kterých spolupracujeme s předními odborníky z institucí z resortu zemědělství. A samozřejmostí je možnost navštívit muzeum a všechny jeho expozice a výstavy,“ říká náměstek generálního ředitele Národního zemědělského muzea a ředitel pobočky Praha Jiří Houdek.

Občerstvení pro návštěvníky letos zajistí Tichá kavárna, kde se o zákazníky postará neslyšící obsluha. Zájemci se také mohou zúčastnit Bylinkového workshopu v gastrostudiu nebo se seznámit s fungováním květináče a vermikompostéru v jednom. Pro děti je přichystaná pohádka Jak čmeláček vítal jaro a dětské dílny.

Cena vstupného:
  • dospělý 150 Kč, dítě do 140 cm zdarma, studenti, senioři a děti nad 140 cm 50 Kč

 

PŘEDNÁŠKY – OBJEVOVNA 2. p.

11.00

Zahrada jako prostřený stůl aneb Bylinky pro lidi i užitečný hmyz

Ing. Kateřina Smékalová, Ph.D., Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i.

Zapomeňte na anglický trávník. Co si přejí mít na zahradě motýli, včely a čmeláci? Pozvěte užitečný hmyz do zahrad a bohatě se vám odmění.

 

14.00

Co je to KPZ aneb Najdi si svého sedláka

Alena Wranová, AMPI – Asociace místních potravinových iniciativ, CooLAND

Krátké a dlouhé cesty za jídlem. Co to je komunitou podporované zemědělství a co vše nabízí.

 

15.00

Rizika spojená s užíváním léčivých rostlin

PharmDr. Jan Martin, Ph.D., Česká fytoterapeutická akademie

Jak se na bylinky dívá současná věda, co je možné od léčivek reálně očekávat a jaká jsou rizika jejich užívání. O účinnosti a vedlejších účincích rostlin a možné interakce s běžnými léčivy a potravinami. Jaká je kvalita přírodních přípravků vyrobených u nás i ve světě.

 

16.00

Bylinky v domácí výrobě kosmetiky

Judita Klimentová, Kosmetika hrou

Co jsou to bylinné maceráty, jak je vyrábět a k čemu užívat. K čemu slouží aromaterapie a jak používat vonné esence a rostlinné oleje v přírodní kosmetice. Vykuřování – historie, nejčastěji využívané byliny a praktická ukázka nakonec.

 

PŘEDNÁŠKY – SÁL přízemí

11.00, 13.00 a 15.00

Go za gorilou! aneb Jak může káva a čokoláda zachraňovat horské gorily

Libor Ploček, fotograf, cestovatel

Roberto Trevisan, barista

 

BYLINKOVÝ WORKSHOP – GASTROSTUDIO 3. p.

11.00 a 13.00  > více informací

 

VÝROBA PŘÍRODNÍCH BYLINNÝCH SOLÍ DO KOUPELE – SÁL přízemí

14.00

 

DIVADLO PRO DĚTI – SÁL za výstavou Dělat les 3. p.

11.00 a 14.00

Jak čmeláček vítal jaro

 

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze další pobočky – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice. V pražské budově jsou k vidění expozice Zemědělství, Jede traktor, Rybářství, Myslivost, Voda v krajině, Gastronomie, Laboratoř ticha či Život – střešní  zahrada. Prostor pro zdokonalování kulinářských dovedností nabízí gastrostudio, kde probíhají kurzy vaření a workshopy pro veřejnost. Výstava Největší objev představuje fenomén zemědělství ve 100 předmětech, které reprezentují milníky v historii zemědělství a dokládají jeho význam pro lidstvo.

 

Jitka Taussiková

tisková mluvčí

Národní zemědělské muzeum

Tel.: 604 867 970       

tiskove@nzm.cz