Příběh zemědělství – Praha

přednáška Jak bude rýnský ryzlink a plzeňské pivo chutnat za sto let?

Termín konání: 29. 11. 2022, 17:00–19:00

přednáška Jak bude rýnský ryzlink a plzeňské pivo chutnat za sto let?

Tentokrát si na přednášce z cyklu Zázraky šlechtění budeme povídat o budoucnosti odrůd révy vinné a chmelu. Dozvíte se o úskalích, které šlechtitelům révy vinné a chmele přináší dnešní doba, a odrůdách, o kterých jste ještě neslyšeli. 

Obě přednášky se uskuteční v úterý 29. listopadu od 17 a 18 hodin v Národním zemědělském muzeu v Praze. 

Vstup zdarma.


17:00 Šlechtění révy na odolnost nejen k houbovým chorobám – PIWI odrůdy

Ing. Radek Sotolář, Ph.D.,  Mendelova univerzita v Brně

O šlechtitelských cílech a směrech u moštových a stolních odrůd révy. Co jsou to PIWI odrůdy a k čemu nám jsou dobré. Stručný popis nejběžněji pěstovaných PIWI odrůd na území Česka.


18:00 Šlechtění chmele: Klony útočí aneb jak svět k poloranému červeňáku přišel…

Ing. Josef Patzak, Ph.D., Chmelařský institut, s. r. o.

Pěstování chmele v ČR má více jak tisíciletou tradici, cestu na výsluní kvality mu dobyl Žatecký poloraný červeňák, pěstovaný ve svých klonech již skoro sto let. Přesto Chmelařský institut v Žatci za posledních 30 let zaregistroval dalších 25 odrůd chmele.

Zázraky šlechtění