Příběh zemědělství – Praha

Upečte si husu podle prvorepublikového receptu

Upečte si husu podle prvorepublikového receptu

Oblíbený svátek svatého Martina a oslavy s ním spojené připadají na 11. listopad. I v našem muzeu si tento svátek připomínáme. Letos trochou čtení a hlavně videoreceptem, podle kterého si doma můžete vaši husičku snadno upéct i vy.

Historie svatomartinských tradic započala již během raného středověku. Podle legendy se totiž Martin z Tours zdráhal přijmout biskupský úřad v Tours a před vyslanci se schoval mezi hejno hus. Ty svým hýkáním prozradily jeho úkryt a on biskupskou hodnost nakonec přijal. Proto je tradičním pokrmem na svatého Martina pečená husa. Tradice martinské husy, dříve také i martinského vepře, souvisela ale i s ukončením zemědělského roku, s odvodem úroků vrchnosti a také s adventním šestitýdenním půstem začínajícím 12. listopadu. Ve vinařských oblastech byl spojen také s ochutnávkou prvního vína. Na svatého Martina, tedy 11. listopadu, zavládlo lidové veselí, zapalovaly se martinské ohně, později lampiony, světil se chléb a peklo obřadní pečivo.

Husí zajímavosti

Věděli jste, že jedna česká husa vysedí až deset housat v jedné snůšce? A že v roce 2016 bylo v České republice chováno pouze 180 tisíc hus na výkrm? Pro srovnání – kachen bylo ve stejném roce chováno 16 milionů a kuřat na výkrm 200 milionů! Husí chovy jsou tedy v Česku spíše nízké, a snad i proto jsou svatomartinské husí hody tak oblíbené. Doporučujeme neváhat a dopřát si jednu z mála příležitostí k ochutnávce husích specialit.

Videorecept – Svatomartinská husa upečená v Národním zemědělském muzeu

Husa byla upečena dle receptu M. Sandtnerové z Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1924. Připravuje šéfkuchař Radek David (Asociace kuchařů a cukrářů ČR).