Příběh zemědělství – Praha

Tradiční zabijačkové hody už tuhle sobotu

Tradiční zabijačkové hody už tuhle sobotu

Zabijačka bývala v zimě zvláště na venkově běžným způsobem, jak si obstarat dostatečné zásoby vepřového masa. Provázely ji mnohé rituály, byla příležitostí k setkání široké rodiny nebo sousedů, nezaměnitelnou roli hrál samozřejmě mistr řezník. Tradice se zabijačkou spojené i komentované ukázky zpracování masa a přípravu či konzumaci zabijačkových specialit nabídne i letos Letenské prase, a to v sobotu 26. ledna od 10 do 17 hodin.

Zabijačka v muzeu již po dvanácté

Dvanáctý ročník slavností opět přinese atmosféru staročeské zabijačky i ukázky tradičních postupů zpracování vepřového masa v režii řeznického mistra Tomáše Hudery, a to v 11, 13 a 15 hodin na muzejním dvoře. Po celou dobu akce tu bude možné i zakoupit a ochutnat zabijačkové a další gastronomické speciality.

Umíte špejlovat jitrnice?

Jestli ne, navštivte workshop v gastrostudiu ve 3. patře muzea. Kuchař David Wisniowski, člen Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, ukáže, že zabijačkové speciality si můžete připravit i doma. Vyzkoušíte si, jak se vyrábí jitrnice, tlačenka, jelítka a své výrobky si pak odnesete s sebou. Workshopy proběhnou v gastrostudiu ve 3. patře v 10 a 14 hodin a je potřeba se na ně předem přihlásit.

Prasátko Artur a dílničky pro děti

Již tradičně jsme připravili i doprovodný program pro děti. V 11 a 13 hodin je čeká pohádka O prasátku Arturovi v podání souboru Karlovarské dětské divadlo, po celý den jsou nachystané řemeslné a výtvarné dílničky s lektory.

Vstupné

Na akci je jednotné snížené vstupné 50 Kč; děti do 140 cm a senioři nad 70 let mají vstup zdarma. Vstupné platí po dobu konání akce i do všech expozic Národního zemědělského muzea.