Příběh zemědělství – Praha
Tetičky z Kobylí

Tetičky jsou vítanými hosty Národního zemědělského muzea. Jejich přítomnost v muzeu se snadno pozná podle vůně trdelníku a jiných dobrot, které cítíte už na muzejním dvoře. Dobrá nálada tetiček je doslova nakažlivá. Poznat tetičky z Kobylí a ochutnat jejich speciality má blahodárný vliv na zdraví a je jistě doporučováno všemi lékaři.
Tetičky jsou součástí spolku Klubu přátel historie Kobylí z. s. a působí při Muzeu obce Kobylí.
Klub přátel historie má obsáhlou činnost spočívající ve správě, podpoře a propagaci místního muzea. To je zaměřením národopisné s obsáhlými sbírkami mapující život našich předků na vesnici v oblasti Hanáckého Slovácka.
Tetičky se scházejí k různým činnostem, na které se strojí do tradičního selského kroje, čímž utváří ucelený pohled na vesnický život. Derou peří, vaří povidla, marmelády, suší ovoce, bylinky a jiné. Také sbírají staré recepty. V muzejní kuchyňce dle těchto receptů vaří, pečou, smaží a vytváří i jiné místní speciality a pochutiny.
Recepty od tetiček z Kobylí
Trdelníky | |
½ l mléka 0,5 kg polohrubé mouky 0,5 kg hladké mouky 5 žloutků 1 vajíčko 2 hrstky cukru 5 dkg kvasnice 125 dkg másla 2 špetky soli 15 dkg nasekaných vlašských ořechů Citonová kůra, vanilkový cukr, troška rumu |
Zaděláme těsto, které je strukturou hustší jak na koláče. Lžičkou vyhazujeme na vál, kde každý kousek rukou rozválíme na ruličku, kterou namotáváme na trubičkovou formu. Z tohoto množství je 6O ks trdelníků. Máme nachystáno poličovátko (rozšlehané vajíčko s mlékem). Namotaný trdelník namočíme jednou stranou v poličovátku a v nasekaných vlašských ořechách. Klademe na plech. Upečené trdelníky po vychladnutí plníme vařeným sněhem . Na toto množství 9 bílků a na každý bílek 7 dkg cukr. Šleháme a vaříme nad parou, pak plníme trdelníky. |
Boží milosti | |
10 žloutků 16 lžic bílého vína 2 lžic rumu 2 lžíce rozpuštěného másla 1 lžička cukr, špetka soli Cca 0,5 kg hladké mouky |
Vypracujeme husté těsto jako na nudle a vyválíme. Pak rádýlkem vykrajujeme tvary, které smažíme na sádle, či oleji. Musí plavat. Smažíme do mírně růžova, necháme okapat a obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. |
Koblihy | |
0,5 kg hladké mouky 4 žloutky 5 dkg cukru 5 dkg másla 3 lžíce rumu 5 dkg kvasnic špetka soli citronová kůra |
Vypracujeme tužší kynuté těsto, které rozválíme a vykrajujeme kolečka koblížků (1,5 cm). Ty smažíme na sádle či oleji –musí plavat. Pokud chceme koblížky plněné, vyválíme tenší plát než na neplněné, kam naklademe hromádky náplně, marmeláda, mák apod. Přikryjeme druhým plátem a vykrajujeme kulatým tvořítkem nebo obrácenou skleničkou. Před smažením necháme nakynout. |