Příběh zemědělství – Praha

Nová expozice Gastronomie: pro děti i profesionály

Nová expozice Gastronomie: pro děti i profesionály

Expozice Gastronomie v pražském Národním zemědělském muzeu spojuje dětskou gastronomickou hernu a gastrostudio, a nabízí tak pohled na jídlo i jeho přípravu z mnoha perspektiv.

 

Dětská gastronomická herna

Gastronomická herna provede (nejen) děti historií stravování, umožní nahlédnout do kuchyní našich babiček, prababiček i starších. Návštěvníci mohou otestovat své smysly a zkusit poznávat koření čichem, zvuky související s vařením sluchem a jednotlivé potraviny hmatem. V obchůdku se děti učí poznávat české potraviny – správný výběr potravin pak doloží účtenka, kterou si mohou samy vytisknout na dětské pokladně. Před proskleným gastrostudiem, kde vaří převážně profesionálové a kde se odehrávají kuchařské kurzy, si mohou děti vyzkoušet třeba přípravu bábovek a muffinů nanečisto nebo si virtuálně uvařit několik receptů na interaktivních obrazovkách. Reálné  pokrmy je třeba také sníst –a tak se v herně děti naučí i správnému stolování při mnoha různých příležitostech.

 

Gastrostudio, Kulinářský institut Marie Sandtnerové

Gastrostudio je velká moderní kuchyně oddělená od herny prosklenou stěnou. Ve studiu trénují zástupci Asociace kuchařů a cukrářů ČR na mezinárodní klání, kde reprezentují naši republiku; Kulinářský institut Marie Sandtnerové tu pořádá kurzy vaření pod vedením špičkových kuchařů a další akce. Dění uvnitř studia lze sledovat zvenku na obrazovkách, které přenášejí obraz z kamer umístěných nad pracovními deskami studia.

 

Tematicky zaměřené kurzy vaření v gastrostudiu pod vedením špičkových kuchařů startují už v říjnu, první lekce povedou Tomáš Levý a Jan Horký, kuchař roku 2017. Naučte se vařit v muzeu!

> více o kurzech vaření

     

 

Tisková zpráva k otevření dětské gastronomické herny