Příběh zemědělství – Praha
O potenciálu zapomenutých plodin (přednáška)
Termín konání: 8. 11. 2018, 18:30–20:30

Čím se liší stará pšenice od moderní? Proč se říká Česku česneková velmoc? Co mají jiného předchůdci moderních zemědělských plodin? Jak můžeme změnou jídelníčku ovlivnit zemědělství?
Jste Z{věda}ví? Navštivte první dvě přednášky podzimního cyklu Pěstujme a jezme zdravě, který vznikl ve spolupráci s Výzkumným ústavem rostlinné výroby.
O potenciálu zapomenutých plodin aneb Proč je dobré mít genovou banku
Planí předchůdci kulturních rostlin – kdo byli a v čem jsou dodnes dobří
Ing. Vojtěch Holubec, CSc., Genová banka VÚRV, v. v. i.
Kdo jsou a odkud pochází planí předchůdci našich plodin. Jejich význam pro zlepšování plodin a potenciál využití planých ekotypů v současném zemědělství. Ochrana ohrožených a mizejících druhů.
Staré a méně známé plodiny – šance pro půdu i zdraví
Ing. Petra Hlásná Čepková, Ph.D., Genová banka VÚRV, v. v. i.
Renesance zapomenutých plodin. Způsob pěstování, specifická chuť, zdravotní benefity – šance nejen pro osoby se speciálními stravovacími potřebami. Jak může změna našeho jídelníčku ovlivnit zemědělství.
Přednášky probíhají v Objevovně (2. patro budovy Národního zemědělského muzea v Praze, Kostelní 44, Praha 7).
Vstup zdarma, registrací si rezervujete místo k sezení.